2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

ITM: több mint 9 százalékkal nőttek a bérek januárban

ITM

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) januári időszakra szóló összesítése alapján a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,2 százalékos növekedéssel 375 200 forintot ért el - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi közleményében.

  • ITM: több mint 9 százalékkal nőttek a bérek januárban

A tárca hangsúlyozta azt is, hogy a koronavírus-járvány hatásai várhatóan ezen a területen is érezhetőek lesznek, az elsődleges kihívást a munkahelyek védelme jelenti. A kormány ezért döntött több gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedésről és továbbiakon dolgozik.

A KSH kedden közzétett adatait értékelve az ITM kiemelte: a versenyszférában a bérnövekedési ütem 8,6 százalék volt, a közfoglalkoztatottak nélküli közszféra bérei gyorsabb ütemben, 9,7 százalékkal emelkedtek januárban. A pénzügyi ágazatban dolgozók bruttó átlagkeresete volt a legmagasabb. A legjelentősebb bérnövekedés más szektorok mellett az egészségügyben, az építőiparban és a mezőgazdaságban volt tapasztalható.

A minisztérium közleményében kitért arra is, hogy a családi adókedvezmény bevezetésének eredményeképpen a három vagy több gyermekesek nettó keresete nőtt a legnagyobb mértékben 2010-hez képest. A kétgyermekesek esetében kisebb, de szintén jelentős volt a kedvezmények hatása, a 2016 óta bevezetett adóváltozások azonban éppen az ő esetükben növelték meg az adókedvezmények összegét.

Az ITM jelezte, hogy a koronavírus-járvány hatásai a következő hónapokban érződni fognak a keresetek alakulásában is.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései, például a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó (kiva) csökkentése, a kisvállalati adók optimalizálása, az adóelőleg-feltöltés eltörlése hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez. Az egyik legfőbb cél, hogy aki elveszíti az állását, lehetőség szerint mielőbb újra munkába állhasson - közölte a tárca.

A 2010 után elért eredmények alapján Magyarország képes nemzetközi összevetésben is kimagasló gazdasági teljesítményt nyújtani. A kormány gazdaságélénkítési akciótervet készít elő, amely a munkán keresztül segíti jövedelemhez az embereket - hangsúlyozta közleményében az ITM.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!