2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

ITM-államtitkár: A Tanítsunk Magyarországért program hatása már érzékelhető

ITM

Már érzékelhető szemléletformáló hatása van a kistelepülésen élő általános iskolásokat tanulmányaik folytatásában és a munkaerőpiacon való tájékozódásban támogató "Tanítsunk Magyarországért" programnak - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken a Baranya megyei Véménden.

  • ITM-államtitkár: A Tanítsunk Magyarországért program hatása már érzékelhető

György László azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a programban részt vevő hetedik osztályos diákokkal és egyetemista mentoraikkal beszélgetett a helyi általános iskolában.

Kiemelte: a programot azért indították útjára, hogy a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távoli településeken élő fiataloknak tizennégy éves korukban ne jelentsen nehézséget az iskolaváltás, az azzal járó rendszeres utazás és a beilleszkedés. Hozzátette: a tapasztalatok szerint leginkább ezek felelősek a középiskolai lemorzsolódásért.

Közölte: a mostani tanévben Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar és Baranya megyében harmincöt településen működik a program, amelynek keretében mintegy 200 egyetemista mentorál 800 általános iskolás diákot.

Ismertetése szerint a kezdeményezéssel a kistelepülésen élő fiatalokat támogatják tanulmányaik sikeres elvégzésében, látókörük szélesítésében, a tudatos iskolaválasztásban. A diákok mellé szegődő egyetemista mentorok feladata, hogy megmutassák a diákoknak a településen túli világ lehetőségeit, például a szakképző intézményeket, a középiskolákat, a különféle munkahelyeket, hogy lássák, hányféle foglalkozásból és mennyi jövőből választhatnak.

Az államtitkár úgy vélekedett, már most is érzékelhető hatása van a programnak, hiszen a gyerekeknek mentoraik segítségével olyan élményekben van részük, amelyekben korábban nem volt, és az elmúlt hetekben olyan helyekre jutottak el, ahová kevesebb esélyük lenne.

"Jó érzéssel hallgattam a mentorok beszámolóit és a diákok visszajelzéseit, akik az eddigi programokat kiválóra értékelték. Jártak egyetemi kollégiumban, konditeremben, középiskolában, high-tech gyárban, részt vettek vadászrepülő-pilóta szimuláción és még sorolhatnám" - fogalmazott az államtitkár.

A véméndi látogatás során a gyerekek karácsonyi ajándékul a Pál utcai fiúk egy-egy példányát kaptát, a kötetbe az ITM dolgozói írtak személyes üzeneteket az olvasás élményéről. Volt, aki megosztotta, hogy Budapestre költözésekor első dolga volt megnézni a grundot, más a barátság fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve a gyermekkori álmok megvalósítására buzdította az olvasókat, de olyan is akadt, aki javasolta a diákoknak, hogy kérjék meg mentoraikat, látogassák meg együtt a könyv helyszíneit, például a Füvészkertet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!