2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Operatív Törzs: A második hullám új stratégiát kíván

Hosszú szünet után, ma ismét tájékoztatást tartott a koronavírus-járvány miatt felállított operatív törzs. Müller Cecília országos tiszti főorvos és a testület más tagjainak napi tájékoztatói júniusban, az első hullám lecsengésével értek véget. A járvány ismét felerősödött, és az utóbbi hetekben naponta több száz új fertőzöttet azonosítanak. Csütörtökön a járvány kezdete óta az eddigi legtöbbet, 941 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon.

  • Operatív Törzs: A második hullám új stratégiát kíván

Az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor dandártábornok arról számolt be, hogy a rendőrség továbbra is kiveszi a részét a koronavírus-járvány elleni védekezésből. Egyéb feladataik mellett eddig több mint egymillió alkalommal végeztek ellenőrzést a hatósági házikarantén előírásainak betartásával kapcsolatban, ebből 56 ezer esetben elektronikus eszközökkel.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a kedvező járványügyi adatok alapján nyugvó pontra helyezkedett a fertőzöttség. Tudtuk, nem ért véget, és újabb fertőzötteket eredményezett a pandémia a világon, nálunk is.

A nyár végével nőtt a fertőzés száma, ötödik napja megközelíti az ezret – ez a pandémia természete.

A főorvos asszony szerint a második hullámról, a tavaszi sikeres védekezést követően látjuk, hogy eltérő a tavaszi járványtól, ezért a kezelés is eltérő.

Tavasszal megállt az élet, nagy várakozás után rengeteg ismeretet szerzett az ország a vírusról, rengeteg kutatócsoport vizsgálja a kórokozót, és az ellenszereit.

A második hullám új stratégiát kíván, hisz ebben a szakaszban jellemzően a fiatalok érintettek a járványban. A 20-29 éves korosztálynál a legtöbb a pozitív eset, enyhe vagy tünetmentes betegséggel. A vírust viszont tovább tudják adni azoknak, akik veszélyeztettek, az idősek és a krónikus megbetegedésekben szenvedőknél, súlyosabb következményekkel járhat a megbetegedés.

A tiszti főorvos az új szabályokról elmondta, hétfőtől több új rendelkezé lesz. kevés, jól irányzott célzott szabály kell, aminek betartását szigorúan fogják venni a hatóságok.

Hétfőtől kiterjedtebb lesz a maszk viselési kötelezettség, színházak, mozik, kulturális terek, plázák, minden zárt tér beletartozik a kötelezettség alá.

Korábban megengedett volt a sál és a ruhadarab viselése, kizárólag a szabályos egészségügyi maszk viselését írja elő a rendelet. A maszkot helyesen, az orrot és a szájat takarva kell hordani, hiszen a vírus most is a cseppfertőzéssel átadva történik, ennek érdekében kötelező a maszk. Müller Cecília fegyelmezettséget kért az állampolgároktól, ez a lényege annak, hogy az élet ne álljon meg., A jogszabály biztosítja a rendelkezések megszegésének szankcionálása.

Müller Cecília kérte, a lakosság kerülje a zsúfolt helyeket, figyeljenek a kézmosására.

Október második felétől térítésmentesen elérhető lesz az influenza elleni védőoltás.

Az országos tiszti főorvos újságírói kérdésre elmondta, naponta feltérképezik az egészségügyi ellátórendszer állapotát, helyzetét, technikai és humán erőforrás helyzetét. Koncentrálni kell a koronavírusos betegek ellátását, hogy a kijelölt helyeken a legmagasabb szintű ellátást tudjuk majd nyújtani. Ha 80 százalékos szinten megtelik egy szolgáltató kapacitása, azonnal kijelölésre kerül a következő intézmény. Jelen pillanatban a kapacitásokat még nem merítette ki a hazai egészségügy. 

Müller Cecília arra is kitért, fontos az idősek védelme, ezért kellett a látogatási tilalmat az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is fenntartani. A tisztifőorvos emlékeztetett: októbertől csak testhőmérséklet mérést követően léphetnek be a gyermekek az iskolákba és óvodákba. A kisebb gyermekeknél biztosítják a szülő számára, hogy a mérésig maszkban megvárhassa a mérést. Hozzátette: ajánlatos az influenza elleni védőoltás beadatása, ami ingyenes megtehető majd a háziorvosoknál. 

Magyar Nemzet / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!