2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Ismét édesapja sietett Szijjártó Pétert segítségére

Hír TV

2018. május 7., hétfő 11:17, frissítve: hétfő 16:47

Egy családi vállalkozásba segített be Szijjártó Péter édesapja, ezúttal a külügyminiszter feleségének cégét támogatta egy 125 milliós ingatlan megvásárlásánál- tudta meg a 24.hu. A portál értesülései szerint a Dunakeszin lévő ingatlanban iskolaelőkészítő indult tehetős családok gyermekeinek. A havi díj 89 ezer forint, az összegben az étkezés nincs benne. Szijjártó Péter édesapja jómódú üzletember, 2014-ben ő adott kölcsön a fiának, hogy megvehessen egy villát Dunakeszin.

Havonta 89 ezer forintba kerül a képzés egy dunakeszi iskola-előkészítőben. Az intézményt főleg olyan gyerekeknek indították akik már befejezték az óvodát, de az iskolára még nem teljesen érettek.

Az 556 négyzetméteres épület tulajdonosa Szijjártó Péter feleségének a cége. Szijjártó Nagy Szilvia tavaly indította el másodmagával, az ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó Varázshíd Rental Kft-t. Első vételük ez a 125 millióért hirdetett családi ház volt, ahol azóta a tanoda működik.

A külügyminiszter kérdésünkre megerősítette, hogy a vételhez édesapja is adott pénzt, nagyjából 40 millió forintot.

Azt mindenki tudhatja rólam, hogy jómódú családból származom, soha nem tagadtam, erről többször is beszéltem, önök is beszámoltak róla előszeretettel számtalanszor és a mi családunkban az természetes, hogy a szüleim segítenek a gyermekeiknek. Úgyhogy mind a húgom, mind jómagam, mind a feleségem, mind a gyermekeim ezért természetesen hálásak vagyunk - mondta el Szijjártó.

Nem ez az első alkalom, hogy a jól menő vállalkozó Szijjártó István anyagilag segíti a külügyminisztert és családját. Alig néhány napja foglalta el 2014 őszén a miniszteri széket amikor nyilvánosságra került, hogy feleségével közösen egy több mint 400 négyzetméteres családi házat vettek Dunakeszin 167 millió forintért. A kizárólag politikusként, először a Fidelitasban majd a Fideszben dolgozó tárcavezető akkor azt mondta, hogy széles családi összefogással dobták össze a pénzt.

A saját megtakarításaimból 68 millió forintot, a feleségem megtakarításaiból 10 millió forintot, a feleségem szüleitől 10 millió forintot, és az én szüleimtől 79 millió forintot kaptunk, így vettük meg ezt a házat. Nincs ezen semmi szégyellnivalóm. És én azt gondolom, hogy az régen rossz lenne, ha a XXI. századi Magyarországon valakinek, akár nekem, akár bárki másnak csak azért kellene szégyenkeznie, mert a szülei olyan gazdasági teljesítményt nyújtottak egy egész élet kőkemény munkájával, hogy nemcsak a gyerekeiknek, hanem az unokáiknak az anyagi biztonságát is meg tudták teremteni. Ezt én nem is leszek hajlandó szégyellni sohasem - jelentette ki Szijjártó Péter.

A közpénzek átlátható felhasználásáért küzdő K-Monitor szerint mindkét ingatlanvásárlás esetén probléma, hogy a családi kölcsönök útja követhetetlen.

Akkor lenne jól működő a rendszer, ha lényegében számlaszintű utalásokkal lehetne követni a pénzek mozgását. Tehát meg lehetne mutatni, hogy igen valóban az édesapa számlájáról jött ez a pénz, és nem valami más helyről, ami esetleg gyanús. Ugye az az egyik nagy rákfenéje ezeknek a családi kölcsönöknek, hogy általában erre szeretik ráfogni azokat a pénzeket, amiknek nagyon nehéz az eredetét bebizonyítani - mondta Léderer Sándor, a K-Monitor ügyvezetője.

Léderer Sándor szerint egy szigorúbb vagyonnyilatkozati rendszerre lenne szükség, illetve arra, hogy az adóhatóság ne csak bűncselekmény esetén indíthasson vagyonosodási vizsgálatot. Szijjártó Péter édesapjának cége egyébként a nyilvános cégadatok szerint 2016-ban nem teljesített túl jól. Korábbi félmilliárd forint körüli árbevétele csaknem harmadára esett vissza, adózott eredménye pedig a 2015-ös 97 millió után 2016-ban mindössze 219 ezer forint volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!