2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Intenzív esőzés várható a Balatonnál, villámárvizek is kialakulhatnak

Pénteken az esti óráktól intenzív csapadékhullás kezdődik a Balaton térségében, szombaton egyes területeken villámárvizek kialakulására is lehet számítani - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma az MTI-t.

  • Intenzív esőzés várható a Balatonnál, villámárvizek is kialakulhatnak

Szombat estig a többnyire záporos vagy zivataros csapadék mennyisége főleg a Balaton nyugati területein meghaladhatja a 60 millimétert is. Ha az időjárás a számítások szerint alakul, akkor bármennyire is száraz a talaj, nem lesz képes befogadni a nagy tömegű esővizet, így egyes területeken, például keskenyebb völgyekben úgynevezett villámárvizek is kialakulhatnak.

A várható rendkívüli időjárás hátterében egy, a mediterrán területekről a térség fölé sodródó, és itt kimélyülő ciklon áll. A ciklon viszonylag keskeny csatornában gyűjti össze a légköri nedvességet, és ennek a "légköri folyamnak" a mentén jön létre az intenzív csapadék. Ebből következik, hogy a csapadéksáv kis mértékű elmozdulása is jelentősen megváltoztathatja a lehullott csapadék térbeli eloszlását.

A ciklon szombati átvonulását követően vasárnap már csökken a felhőzet és legfeljebb kisebb záporok fordulnak elő a siófoki obszervatórium előrejelzése szerint.

Több nyugati megyében másodfokú riasztásokat adtak ki

Az ország nyugati felében több megyében másodfokú riasztásokat adott ki felhőszakadás, illetve zivatar veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban heves zivatarok lehetnek.

Zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére, míg felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést.

Emellett elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarveszély miatt Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyében, továbbá felhőszakadás veszélye miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében.

Azt írták: a nap második felétől az Alpok fölött "lefűződő légörvény" alakítja az időjárást. Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 milliméter becsülhető, de lokálisan 80-100 millimétert meghaladó csapadékösszeg is lehet. Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 milliméter közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több (akár 50-70 milliméter) is hullhat. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Emellett eleinte a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki helyenként zivatar. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egy zivataros zóna érkezése várható, hatására a Tiszántúlt leszámítva egyre többfelé számíthatunk zivatarra, délnyugaton heves kísérőjelenségekkel. Szombat reggelre a keleti megyék nagy részére is átterjed a zivatartevékenység. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 milliméter fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökés (60-80 kilométer/órás) és jégeső társulhat. Pénteken a délnyugaton kialakuló heves zivatarokhoz néhol akár 90 kilométer/órát elérő vagy azt meghaladó széllökés, illetve 2 centiméternél nagyobb méretű jég kapcsolódhat. Szombaton napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

Az előrejelzés szerint pénteken a maximumhőmérséklet 22-31 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 17-22 fok közé hűl le a levegő.

Szombatra az egész országra első- és másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt.

MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!