2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Informátor

Informátor: A politikai provokátorok nyomában

A héten az Informátor stábja a politikai provokátorok nyomába eredt. Mi motiválja őket és ki finanszírozza tevékenységüket?

  • Informátor: A politikai provokátorok nyomában

A baloldalon számos portált tartanak fent a politikai provokáció érdekében. A szocialisták és Karácsony Gergelyék által pénzelt Ezalényeg.hu rendszeresen durván sértő és agresszív posztokkal támadja a kormányoldali szereplőket. Az igazán különleges az, hogy az oldal létrehozását követő hónapokban közel 70 millió forintot költöttek, csak Facebook-hirdetésre.

Az átlátszó.hu szerint feltehetően a Datadat cégcsoporttal kötött együttműködésből tudták finanszírozni a hirdetéseket.

A Datadat Professional Kft. tulajdonosai és vezetői pedig Szigetvári Viktor az Együtt korábbi miniszterelnök-jelöltje, valamint Ficsór Ádám, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején miniszterelnöki kabinetfőnök, Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt pedig a titkosszolgálatokért felelős miniszter volt ... 

Mennyi véletlen egybeesés.

A politikai provokáció nem csak a politikusok és az újságírók sajátja. Sok esetben közszereplők is élnek a lehetőséggel. Az egyik legemlékezetesebb ilyen esetet Pityinger László művésznevén Dopeman szolgáltatta, amikor egy tüntetésen Orbán Viktor szobrának ledöntését követően a miniszterelnök letört fején igazított egyet, majd lendületesen belerúgott.

De nézzük meg azt is, hogy közvetlenül politikai körökhöz köthető megmondóembereknek és véleményvezéreknek milyen megnyilvánulásai voltak az elmúlt időszakban. Homonnay Gergely, Demokratikus Koalíció aktivistája egy augusztus 20-i bejegyzésében a Szent Jobb körmenet és a Budapest Pride között is párhuzamot vont.

A napokban pedig ismét nagy port kavart a gyurcsányista influenszer, hiszen arról írt, hogy

pezsgőt fog bontani, ha „megdöglik” Orbán Viktor.

A közelmúltban náci féregnek nevezte a családokért felelős minisztert. Novák Katalin egyik posztja alá írt egy érzelmes kommentet, majd arra biztatta olvasóit, hogy osszák meg mit üzent a „náci féregnek”.

Korábban még a koronavírussal is viccelődött. Homonnay Gergely közösségi oldalán azt írta,

„ha lázas lesz, elmegy az Origo szerkesztőségébe és szó nélkül tüsszentgetni fog a propagandistákra”.

Homonnayn kívül az egyik legnagyobb DK közeli provokátor Dániel Péter ügyvéd. Az Orbán-ellenes performanszairól ismert, Izraelben élő Dánielt 2017-ben Magyarországra érkezésekor azonnal elfogta a rendőrség a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Érdemes megemlíteni a televíziós kvízmesterből lett DK-s politikust. Vágó István rendszeresen használja arra, közösségi oldalát, hogy sajátságos hangvételben nyilvánítson véleményt. Legutóbb például

a Mandiner olvasóit nácizta le.

Ezt megelőzően pedig arról értekezett, hogy a HírTV egyik műsorvezetőnője ellen erőszakos cselekményt kellett volna végrehajtania az egyik baloldali újságírónak.

Szerinte Kis Kornéliára rá kellett volna borítani az asztalt.

Természetesen Gyurcsány Ferenc felesége és a DK szerint nem kell bocsánatot kérnie Vágó Istvánnak sőt, nem is kell ilyen dolgokkal foglalkozni.

Kíváncsiak voltunk ellenzéki politikusok véleményére is a témával kapcsolatban. Ahogy azzal korábban már foglalkozott az Informátor Korózs Lajos kamuvideóval keltett hangulatot, következménye azonban a mai napig nincsen az ügynek.

Természetesen válaszokat nem kaptunk tőle, viszont ezúttal tahónak nevezte az Informátor riporterét.

Kocsis Máté, Fidesz frakcióvezetője szerint a szereplési vágy vezérli a politikai provokátorokat, céljuk pedig, hogy egy durvább konfliktust teremtsenek. Kocsis Máté szerint a közösségi médiahuszárok pedig nagyon szeretnék, ha végre valaki odafigyelne rájuk, ezért mondanak durvákat.

Két iskola van, amelyiket én magam is követem, az ilyen hülyékkel nem kell foglalkozni különösebben, a másik aki felveszi a tempót és reagál rájuk és hasonlóan élesen durván beszél, szerintem nem tesz jót a közbeszédnek az amit Vágó, Dániel Péter vagy a Homonnay nevű gyűlöletember csinál. Az a kettős beszéd pedig az egésznek a legvégén tetten érhető, éppen a DK és Gyurcsányék a legjobb példa erre, hiszen z egyik műsorban azt mondják ,hogy a szeretet nyelvén fognak beszélni egy másik felületen pedig azt kívánják, hogy haljon meg a miniszterelnök. 

Az tisztán látszik, hogy a verbális erőszak ellen is ideje szót emelni, mielőtt tragédia történik. Ezt mindenképpen el kell kerülni, kulturált európai országban ennek nem lehet létjogosultsága. Azon azonban érdemes elgondolkodni, hogy mi történne akkor, ha a provokátorok mögött álló pártok, valóban hatalomhoz jutnának. 

Teljes adás: 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!