2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Így jutottunk el az ÁSZ-bírságtól a pénteki tüntetésig

Hír TV

2017. december 15., péntek 16:50, frissítve: péntek 19:55

Több parlamenti párt is részt vesz a Jobbik elleni ÁSZ-bírság miatti tüntetésen a Fidesz Lendvay utcai székházánál. Az Állami Számvevőszék vitatott körülmények között szabott ki több száz milliós bírságot, a Jobbik gyűjtést indított, mert kérdésessé vált, tudnak-e kampányolni.

Az Állami Számvevőszék a szokásos, a pártok 2015–2016. évi gazdálkodását ellenőrző vizsgálata idején közölte a Jobbikkal, hogy kíváncsiak a 2017. január–júniusi időszakának pénzügyeire is, sőt, ennek ellenőrzésére a Jobbik Villányi úti irodájába is elmennének.

Hogy pontosan mi történt, arról a Jobbik és az ÁSZ mást mond. A Jobbik szerint szeptember 28-án tették a váratlan bejelentést, hogy már másnap elmennének az irodájukba, és kérték, hogy addigra készítsék elő az anyagokat. Ekkor azonban a párt gazdasági igazgatója, Schön Péter szabadságon volt, és egyébként sem lett volna elég idő a dokumentumokat összeszedni. Schön Péter ezért azt mondta, legközelebb október 2-án tudnak segédkezni az ellenőrzésben, illetve jelezte, hogy a bejelentés után a törvény szerint az ÁSZ-nak legalább 5 napot kell adnia a felkészüléshez. Ezt azonban az ÁSZ nem várta meg, a hétvégén lezárta az elektronikus adatszolgáltatás felületét is, és már október 3-án bejelentette, hogy feljelentik a Jobbikot „az ellenőrzés akadályozásáért”. A Jobbik politikusai az adatokat később megpróbálták elvinni az ÁSZ székházába, ott viszont már nem vették át.

Vitatott eljárás

Az ÁSZ azt állítja, hogy augusztusban küldtek már egy értesítést a vizsgálatról, amit a Jobbik irodájában nem vettek át, ezután e-mailben küldték el a kérelmet.

Annak ellenére, hogy az ÁSZ állítása szerint nem kapta meg a 2017 első feléről szóló pénzügyi adatokat, később „tiltott pártfinanszírozás” miatt erre az időszakra szabtak ki bírságot. Ebben az időszakban zajlott a Jobbik több plakátkampánya, amelyek nagyrészt kormánypárti szereplőket kritizálták, „ti dolgoztok, ők lopnak” és „gengszterek” szövegekkel. Miután a Jobbik elkezdte kihelyezni ezeket a plakátokat, a Fidesz többször is módosította a kampányra vonatkozó törvényeket, ezzel a plakátok kihelyezését utólag illegálissá tette.

 
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

A Jobbik ezután döntött úgy, hogy inkább saját plakáthelyeket vásárol a Simicska Lajos-féle Publimont Kft.-től és az Euro Publicity Kft.-től. Ezt a vásárlást minősítette törvénytelennek az ÁSZ, mivel a Jobbik kedvezményes árat fizetett a plakáthelyekért, ami szerintük tiltott pártfinanszírozásnak számít, ezért az ÁSZ megállapítása szerint a Jobbiknak bírságként be kell fizetni azt a pénzt, amit ezzel az ÁSZ szerint megspórolt, 331 600 000 forintot. Ehhez még további 331 millió forint bírságot is hozzáadtak.

Ex-fideszes képviselő az ÁSZ élén

A december 6-i ÁSZ-ítélet után Volner János Jobbik-frakcióvezető azt mondta, kérdésessé vált, hogy a hatalmas bírság miatt a Jobbik képes lesz-e elindulni a választásokon, mivel nem biztos, hogy képesek lesznek fizetni a kampány költségeit és szakértőjüket. 

Vona Gábor úgy nyilatkozott, hogy szerinte az Állami Számvevőszék egyértelműen politikai megrendelésre bírságolt, szerinte arról van szó, hogy a Fidesz adminisztratív eszközökkel próbálja akadályozni a leváltására leginkább esélyes ellenzéki pártot.

A vizsgálat és a bírság óta – különösen, mivel az ÁSZ a Fidesz kampányköltségvetését több bejelentés ellenére nem volt hajlandó vizsgálni – több ellenzéki szereplő is megkérdőjelezte az ÁSZ elnökének, Domokos Lászlónak a politikai függetlenségét. Domokos László 2010-ben a fideszes képviselők szavazataival lett az ÁSZ vezetője. Hasonlóan Polt Péterhez, az ügyészség vezetőjéhez, korábban a Fidesz színeiben volt képviselő.

 
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

 A Jobbik a döntés bejelentése után gyűjtést kezdett szervezni a bírság kifizetésére, csütörtökig elmondásuk szerint mintegy 30 millió forint gyűlt össze. Az LMP politikusa, Sallai Róbert Benedek és az MSZP kormányfőjelöltje, Karácsony Gergely is úgy nyilatkozott, hogy küld pénzt a gyűjtésre. Péntek délutánra a Jobbik tüntetést jelentett be a Fidesz Lendvay utcai székházához, amihez szintén csatlakoztak más ellenzéki pártok, az LMP, a Momentum és az Együtt is.

Az LMP, a Momentum és az Együtt csatlakozott

A csatlakozó pártok szerint a rendezvényhez nem a Jobbik miatti szimpátiájuk miatt csatlakoztak, hanem azért, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy diktatórikus eszközökkel próbáljanak ellehetetleníteni egy pártot. Az LMP-t korábban vezető Schiffer András szerint azzal, hogy a kormány az ÁSZ-t vetette be a legerősebb ellenzéki párt megregulázására, átlépett egy vörös vonalat. A jogász szerint a döntés megkérdőjelezhető, a tavasszal elbukott plakáttörvénnyel ugyanis módosították volna a párttörvényt is, amely előírná, hogy kampányidőszakon kívül plakát csak a szokásos piaci áron helyezhető ki. De végül nem írta elő, mert nem volt meg hozzá a szükséges többség, így nincs jogalapja a Jobbik befenyítésének.

„Jelen esetben azt látjuk, hogy az ÁSZ valóban jogtalanul működött úgy, mint a kormány meghosszabbított keze és sújtott le a Jobbikra. Ezen azonban nem csodálkozunk sajnos, ahogy épül le a jogállam, úgy lépnek túl még a saját maguk által lefektetett vagy le nem fektetett jogszabályokon is. Ez számunkra elfogadhatatlan” – nyilatkozta Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője. Az Együtt elnöke elképzelhetőnek tartja a Jobbik felelősségét, de szerintük a kormány antidemokratikus módszerhez nyúlt, ezért kiállnak az egyébként ellenfélnek tartott párt mellett. „Az a kettős mérce, amivel a Fidesz fellép, most éppen a Jobbikkal szemben, de alapesetben bármely más ellenzéki párttal szemben lépne fel, elfogadhatatlan. Mi azt mondjuk, első a demokrácia megvédése, ezért megyünk el a Jobbik által szervezett tüntetésre, szolidaritásunkról biztosítani” – mondta az Egyenesen stúdiójában Juhász Péter.

 
Fekete-Győr András a Hősök terén
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Vona Gábor nyílt levélben arra szólította fel Orbán Viktort, hogy „kösse meg a kutyáit” és vonassa vissza az eljárást az ÁSZ-szal. A parlamentben pedig azt mondta, Domokos Lászlónak azonnal le kell mondania, Orbán Viktornak pedig „vissza kell vonulnia, nyugodtan üzenjék meg neki, ha már vitára nem mer kiállni, mert fél a vitától, hogy vonja vissza az állami számvevőszékes akcióját, mert így fog jobban járni”.

A Fideszre is visszaüthet

Fideszes politikusok a bírságról eddig alig nyilatkoztak, hivatalos álláspontjuk az volt, hogy az ÁSZ egy független szervezet, annak a döntéseit nem feladatuk kommentálni, illetve arra nincs ráhatásuk. Ennek ellentmondott a Fidesz-közeli elemzőcég, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója, aki egy műsorban azt mondta, hogy „a Fidesz abban gondolkodik, hogy a választások után kelljen kifizetni ezt az összeget a Jobbiknak” – arra utalva, hogy az elvileg független ÁSZ döntéseire befolyása van a Fidesznek.

Az Atv szerint a kormány egyes tagjai valóban nem örültek az ÁSZ döntésének, mivel ezzel valójában a Jobbiknak kedvez, mivel a párt áldozatként jelenik meg, ami mozgósíthatja a szavazóit, és közelítheti egymáshoz az ellenzéki pártokat. A közösségi médiában végzett kutatás valóban azt mutatta, hogy az ügy komoly ingyenreklámot csinált a Jobbiknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!