2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Ifj. Lomnici: A „renitens” tagállamokat büntetnék

Hír TV

2019. január 9., szerda 07:48

Jogilag megalapozatlan megoldás lenne, hogy minősítette többséggel döntenének a tagállamok az egyes államoknak folyósított uniós források mértékéről – mondta ifjabb Lomnici Zoltán a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az alkotmányjogász szerint Brüsszel a „renitens” országot akarja büntetni azzal, hogy a jogállamisághoz kötni az uniós pénzek kifizetését.

Vita kezdődik az Európai Parlamentben arról, hogy maradéktalanul megilleti-e az uniós támogatás azt a tagállamot amely a jogállamiság szempontjából megmérettetett és könnyűnek találtatott. A javaslat szerint a források utalását akár fel is függeszthetnék, a jogvédő civilszervezeteknek pedig döntő szava lehet. Az elemzők szerint a töréspont valójában a bevándorlást támogató régi tagállamok és a nemzetek Európájában érdekelt országok között húzódik, vagyis a migrációs politika a valódi célpont.

Különböző szűrőkhöz kötnék az uniós források kifizetését – mondta ifjabb Lomnici Zoltán a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az alkotmányjogász szerint azonban nem tudni, mik ezek a szűrők. „A balliberális média Magyarországgal kapcsolatban az igazságszolgáltatás nem megfelelő működését, a joguralom valamint a jogállamiság hiányára hivatkozik, a probléma azonban ezekkel kapcsolatban az, hogy ezeknek a nincsenek definíciói” – mondta.

Az alkotmányjogász kifejtette: az uniós alapjog 322-es cikkelyét aktiválnák, ami azt jelentené, hogy a tagállamok minősített többséggel szavaznának arról, hogy azok a „renitens” tagállamok, amelyek nincsenek azonos véleményen Brüsszellel – például a migráció kérdésében – mennyi uniós forrásban részesüljenek. „Ez azonban egy jogilag megalapozatlan megoldás” – tette hozzá.

Tekintse meg a teljes interjút: