2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Idén már 3600 családot tettek ki az otthonából

Hír TV

2017. december 11., hétfő 20:06, frissítve: kedd 07:54

Az igazságügyi miniszter parlamenti meghallgatásán azt hangoztatta, hogy az adósoknak számos jogorvoslati lehetőségük van, az ellenzék szerint ez a valóságban nincs így.

Bár a kormányzati kommunikáció szerint a devizahitelesek jobb helyzetben vannak, mint évekkel ezelőtt, a követeléskezelőnél most is több száz család tartozása van. A kilakoltatottak száma pedig több, mint akár két évvel ezelőtt volt. Idén eddig 3600 nem fizető adóst tettek ki lakásukból a végrehajtók.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke azt mondja, az idei kilakoltatások akár két-három évre is visszanyúlhatnak. „A kilakoltatási moratórium időszakában vagyunk, amit éghajlati okokra hivatkozva, nem is politikai indíttatásból meghosszabbítottak áprilisig. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az árverések és más jellegű végrehajtások szünetelnek, így várhatóan egyébként a nagy számú, közel 30 ezres ingatlanszám, ami most árveréseken megjelenik hónapról hónapra, ez előbb-utóbb megint csak egy ilyen nagyon drasztikus kilakoltatási időszakot fog eredményezni” – emelte ki Barabás Gyula.

„Várható-e végre az, hogy a kormány érdemben segít a devizahiteleseknek jogszabályokkal?” – a parlament igazságügyi bizottságában a független országgyűlési képviselő, Szabó Tímea nem kapott szót, így az ülés után kérdezte Trócsányi Lászlót. A tárcavezető a jog adta lehetőségekre buzdítja a hiteleseket.

„Akinek meg pere van és nincsen pénze, személyes költségmentességet lehet kérni a bíróságoktól, pártfogó ügyvéd kirendelését lehet kérni, tehát rendelkezésre állnak azok a jogi eszközök, amelyek biztosítani tudják, hogy akinek valóban nincs pénze, az jogi segítséghez jusson. Azt gondolom, ez egy kötelesség, alapvető feladat, de ezt biztosítja a törvény” – reagált Trócsányi.

Szabó Tímea szerint Trócsányi nem adott érdemi választ. „Ha annyit segített volna a kormány, akkor nem lenne 900 ezer végrehajtási eljárás, nem lennének folyamatos kilakoltatások. Azt is tudjuk, hogy a kilakoltatási moratórium ellenére a héten is kilakoltattak és az utcára tettek embereket, erről is megkérdeztem a miniszter urat, aki azt mondta, hogy a jogszabály a helyén van” – mondta a Párbeszéd társelnöke.

A harmadik negyedévben több mint 2900 lakást kényszerértékesítettek Magyarországon a jelzáloghitel nem teljesítése miatt. Jelenleg is csaknem 1,7 millió nem törlesztő lakossági hitelszerződés van Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!