2019. április 26.,
péntek, Ervin napja

Idegőrlő küzdelem a bürokrácia útvesztőiben

Hír TV

2018. november 10., szombat 21:05, frissítve: szombat 21:21

Mintha egyes hivataloknál direkt arra játszanának, hogy egyszer csak feladjuk, hogy nem követeljük meg azt, ami nekünk jár, és hogy nem megyünk el a falig. Pedig szerencsére vannak, akik a végsőkig küzdenek az igazukért, például azért, hogy a nekik járó pénzt megkaphassák. Következő történetünk főszereplője sem hátrált meg és már részsikereket könyvelhet el a bürokráciával folytatott idegőrlő küzdelemben.

Erzsébet tavaly nyáron rosszul lett, elvitte a mentő, majd a kivizsgálások és az otthoni lábadozás idejére táppénzt igényelt. A hivatal viszont ahelyett, hogy átutalta volna az összeget, több mint egy éve halogatja a járulék kifizetését. Megnéztük, kinek a rendszerében van a hiba.

Az asszony a férjétől örökölte meg ezt a családi autószerelő üzemet. Ebből a vállalkozásából él, az ehhez kapcsolódó ügyeket pedig a könyvelőjével ketten intézik. Amikor 2017 augusztusában rosszul lett, akkor egy hónapra kiesett a munkából. Már a lakásban, a dokumentumokat nézegetve mesélte el, hogy kezdődött a kálváriája.

„Abszolút nem tudtam járni, nem láttam, nem hallottam, és hányással, tehát stroke gyanújával kerültem be tulajdonképpen, de nem stroke lett belőle, hanem a 8.agyideg gyulladása okozta ezt a problémát. Hát, hosszadalmas volt, szeptember 4-ig voltam táppénzen, de utána is még itthon, fönt tudtam csak a lakásban járni, mert nagyon-nagyon egyensúlyzavarom volt, gyakorlatilag fél évig, de a táppénzem ugye szeptember 4-ével megszűnt” – mesélte Ferenczfi Nándorné a Hír TV Panaszkönyv című műsorának.

Habár még nem volt jól, vissza kellett térnie a munkához. Orvosának tanácsa ellenére a kanapén fekve vitte tovább a vállalkozást. A táppénz igényét ekkor nyújtotta be: augusztus hónapra kérte a kifizetést.

„A könyvelőm leadta a táppénzes papírjaimat, először egy regisztrációs lapot töltött ki, az ügyfélkapun keresztül, benyújtottuk és visszaigazolták, hogy hiánypótlásként, hogy pecsételjük le, írjam alá, pecsételjük le a regisztrációs lapot és az adószámomat tüntessük fel rajta, ez megtörtént, minden rendben volt, elfogadták, és utána folyamatosan kitalálták, hogy ez sem jó, az sem jó, miután ugye kértük a táppénz igényemet” – így az asszony. 

Létezik egy általános hiba, amit többen elkövetnek, amikor kérik az ellátást. A szakember szerint sokan vannak, akik a táppénz ideje alatt otthonról azért dolgozgatnának kicsit. Szentimrey Mária ügyvéd segített árnyalni a képet.

„Ez a két dolog együtt nem megy: tehát két jogcímen ilyen értelemben nem lehet járandósága valakinek. Tehát nem lehet az, hogy dolgozom is, mert muszáj dolgoznom, és egyébként meg kérem a táppénzt is” – mutatott rá az egészségügyi szakjogász. 

Ez viszont panaszosunk esetében nem így történt; csak arra az időre tart igényt a táppénzre, amíg valóban nem végzett semmilyen munkát. Csakhogy a megyei hivatal, különböző hiányokra hivatkozva mégsem küldte a pénzt Erzsébetnek, pedig ők a könyvelőjével mindent pótoltak, mindent kitöltöttek.

További részletek a Panaszkönyv teljes adásában: