2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Húsz repülőgépnyi, a járvány elleni védekezéshez szükséges eszköz érkezik a héten

2020. március 30., hétfő 11:24

A világ legnagyobb és legerősebb gazdasággal rendelkező országai elképesztő kihívással néznek szembe a világjárvány miatt – hívta fel rá a figyelmet Szijjártó Péter hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, le kell számolni mindenfajta illúzióval és világossá kell tenni, hosszú és nehéz védekezésre kell berendezkednünk.

Meg kell védenünk a magyar emberek egészségét és életét, haza kell hoznunk külföldről a veszélyes helyzetben ott rekedt magyarokat és újra kell indítani a magyar gazdaságot – tette hozzá.

Szijjártó Péter, kiemelte, az egész világ Kína ajtaján kopogtat, sőt a szabadkereskedelem és a szabadrablás közötti határ is kezd elmosódni, amikor az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzéséről van szó.

A tárcavezető tájékoztatta a Házat, Magyarország időben lépett, a szerződések megkötése miatt a szállítások megindultak annak érdekében, hogy Magyarországon a sikeres egészségügyi védekezéshez elegendő számú eszköz legyen.

Az elmúlt héten hét repülőgép szállított Magyarországra és ezen a héten húsz repülőgépnyi, több száz tonnányi szállítmány várunk, Magyarországra fog érkezni többm mint 10 millió egészségügyi védekezéshez szükséges maszk, több mint 2 és félmillió gyorsteszt, 100 ezer védőruha, 300 ezer pár kesztyű és várunk kétezernél is több lélegeztetőgépet

– emelte ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter teljes felszólalása:

A Jobbik részéről Lukács László György reagált az elhangzottakra. A képviselő megköszönte mindazok munkáját, akik a védekezéshez szükséges eszközök behozatalában és annak elosztásában közreműködtek, közreműködnek. Majd felhívta arra a figyelmet, hogy ár rövidtávon helyi szinten kell meghozni az intézkedéseket, azonban hosszútávon nem szabad figyelmen kívül hagyni a nemzetközi együttműködéseket sem, amelyek a járvány utáni gazdasági nehézségek áthidalásában nyújthatnak majd segítséget. A Jobbik frakciója javaslatot tett arra, hogy tegyék kötelezővé a köztereken a maszkok viselését.

Mesterházy Attila, az MSZP-frakció tagja ugyancsak köszönetet mondott a magyar állampolgárok hazaszállításáért a külügynek, és javaslatot fogalmazott meg arról, hogy a környező országokhoz hasonlóan idehaza is fizessék ki a bérek 80 százalékát.

 Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa azt szorgalmazta, hogy a kormány tegyen lépéseket annak érdekében, hogy megsegítse mindazokat, akik a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben veszítették el az állásukat. Csatlakozott Mesterházy Attila javaslatához, és 80 százalékos bérpótlást indítványozott. A képviselő beszélt arról is, hogy a három hónapos álláskeresési járadékot tolják ki 9 hónapra. Végezetül kérte a kormányt, hogy vegyék fontolóra a Párbeszéd javaslatcsomagját, és törekedjenek arra, hogy mindenki számára megteremtsék a jövedelembiztonságot.

Hír TV