2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Húsvéti programok várják az érdeklődőket az ország több területén is

2019. április 21., vasárnap 14:28

A Kárpát-medence vélhetően legnagyobb étel-szentelése Csíkszeredában zajlik. Az idei 4. NYULADALOM siófoki látogatóit pedig egész napos gyerekfoglalkozások, népi játékok, tojáskeresés, nyúlfutás, gyerek és felnőtt koncertek és számtalan gasztro-kereskedő várja.

Több ezer kosár sorakozott katonás rendben reggel Csíkszeredában. A népszerű hagyományhoz egyre több katolikus hívő csatlakozik, akik 2001 óta, mivel már nem férnek be a templomba, a város főterén gyűlnek össze az ételszentelésre. Az ünnepi asztalra szánt ételeket korán reggel kiviszik az erdélyi város főterére, ahol azokat szentelt vízzel hintik meg a lelkipásztorok.

Tamás József segédpüspök azt mondta: Keresztény életünkhöz hozzátartoznak ezek a nagyon szépe jelek, amelyek Jézus Krisztus feltámadásának jelei. Ezek közé tartozik az ételszentelés is, hiszen feltámadásának estéjén, amikor az Úrjézus megjelent az apostoloknak, akkor éppen az étkezésen keresztül bizonyította be, hogy nem szellem ő, hanem élő valóság. 

A lelkészek áldást mondanak a hagyományos ételekre, amelyek a kosárba kerülnek. A hagyomány szerint a szentelt étel fogyasztása a böjti időszakot követően megvéd a mértéktelenségtől.

 

A siófoki Fő tér szinte minden szegletében pedig Ügyességi játékok várják a látogatókat. A nyusziugrálóban a legügyesebbek lufit is kaptak, a kicsik abba sem akarták hagyni az ugrálást.
A 4 napos programsorozat és a jó idő sokakat csábított Siófokra. A szervezők minden korosztályra gondoltak, így a családok felnőtt tagjainak is kínáltak programokat.
Nemcsak a turisták, de a helybeliek is kedvelik a Nyuladalom programjait. Vannak, akik évről évre visszajárnak ide.
A város fő terén számtalan étel-ital várta az érdeklődőket. Idén a a legnagyobb sikere a tócsninak volt.

Fehér József, a Joci konyha tulajdonosa elmondta Változatos feltétekkel, ahogy szoktuk, harcsapaprikás feltéttel, készültünk, mivel húsvét van, készültem egy főtt-füstölt csülökkel, amit egy kevés fokhagymás, tormás tejföllel nyakon öntünk.

Húsvét vasárnap Nyúlfutással indul a program, délután gyerek, este pedig felnőtt koncertekkel várják az érdeklőket.