2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Hollik István: Továbbra is elutasítjuk a kötelező kvótát

A magyar kormány továbbra is elutasítja a kötelező kvótát, és mindent megtesz, hogy megvédje a magyar határkerítést és a magyar emberek biztonságát - mondta Hollik István pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus szerint az elmúlt hét bebizonyította, hogy a migránsok továbbra is özönlenek Európa irányába tengeren, valamint szárazföldön is egyre növekszik a migrációs nyomás, leginkább a balkáni útvonalon.

  • Hollik István: Továbbra is elutasítjuk a kötelező kvótát

A politikus szerint az elmúlt hét bebizonyította, hogy a migránsok továbbra is özönlenek Európa irányába tengeren, valamint szárazföldön is egyre növekszik a migrációs nyomás, leginkább a balkáni útvonalon.

Hozzátette: ennek következményeképpen ismét előkerült és az Európai Tanács asztalán van egy olyan német javaslat, amely újra előveszi a kötelező kvóták ötletét. Tehát továbbra is vannak olyanok, akik dacára az elmúlt három év európai történéseinek változatlanul ragaszkodnak ahhoz, hogy a kötelező kvótát az európai tagállamokra erőltessék - jegyezte meg.

Kijelentette: ezért már a "gondolkodás kezdeti fázisában" fontos leszögezni, hogy ebben az ügyben a magyar kormány továbbra is a magyar emberek akaratát érvényesíti, álláspontja szerint a kötelező kvóta veszélyes javaslat, mert az üzeni az afrikai és kelet-ázsiai bevándorlók milliói számára, hogy Európában tárt karokkal fogadják őket.

A magyar kormány álláspontja nem változott: a migránsokat nem behozni kell Európába és elosztani őket, hanem azokat, akik illegálisan tartózkodnak itt, ki kell vinni Európából - erősítette meg.

Hangsúlyozta: a kötelező kvóta sérti a tagállamok szuverenitását, hiszen senkit nem lehet rákényszeríteni arra, hogy a befogadjon bevándorlókat, ha ezt nem akarja. A kormány ezen jogi álláspontja továbbra is érvényes - szögezte le.

A kormányszóvivő az Európára nehezedő, és az elmúlt hetekben fokozódó migrációs nyomásra hivatkozva kijelentette: a magyar kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy Európa és Magyarország biztonságát, határait kell elsőként megvédeni.

A kormány minden szükséges lépést megtesz, hogy a magyar határkerítést megvédje és ezen keresztül garantálja a magyar emberek biztonságát, a kötelező kvótát pedig minden egyes alkalommal határozottan el fogjuk utasítani - összegzett Hollik István.

A kormányszóvivő a kulturális intézményekre vonatkozó szabályozás átalakítására vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány nem kíván változtatni a kulturális támogatások összegén, semmilyen forrást nem kíván elvonni. Hozzátette: szintén nem módosítják az önkormányzatok kötelező és önként vállalt faladatait a kultúrával kapcsolatban.

Ugyanakkor úgy vélte: a Gothár-ügy rámutatott a jelenlegi finanszírozási, működtetési, támogatási rendszer hiányosságaira, a kormány pedig nem tartja megengedhetőnek, hogy az állam csak a finanszírozásban vállaljon felelősséget, a működtetésben nem.

Felhívta a figyelmet arra: az államnak a mai finanszírozási rendszerben nincs lehetősége arra, hogy egy ilyen ügy után a Katona József színház igazgatóját menessze az állásából, holott ez - tette hozzá Hollik István - indokolt lenne.

Mint mondta, a vegyes - állami és önkormányzati - finanszírozású intézmények esetében, kormány jelenleg nem tud élni működtetés felelősségével, így ezen kívánnak változtatni. Hozzátette: az önkormányzatoknak joga és lehetősége van arra, hogy önállóan működtessenek kulturális intézményeket, színházakat, és abba az államnak természetesen semmilyen beleszólása nincsen.

Úgy összegzett: a Nemzeti Kulturális Alapot nem megszünteti a kormány, hanem megújítja, tökéletesíti a rendszert.

Arra a kérdésre, hogy a módosításokról egyeztetnek-e a főváros vezetésével, Hollik István azt mondta: a parlamentben van helye ennek az egyeztetésnek, ott pedig minden megválasztott országgyűlési képviselőnek, így Karácsony Gergely pártja képviselőinek is a van lehetősége kifejteni a véleményét.

A Liget-projektre és a budai szuperkórházra vonatkozó kérdésre válaszolva a kormányszóvivő elmondta: minden Budapesttel kapcsolatos ügy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának napirendjén lesz, amit jövő hétre hívott össze Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Arra az újságírói kérdésre, hogy torzíthatja-e a piacot, hogy egy felmérés szerint Szíj László és Mészáros Lőrinc cégei 2100 milliárd forint közbeszerzést nyertek el, Hollik István úgy válaszolt: a magyar kormánynak a közbeszerzések ügyében két szempontot kell érvényesítenie, egyrészt, hogy hasznos beruházások valósuljanak meg, másrészt pedig, hogy a jogszabályokat mindenki tartsa be. Megjegyezte: az említett két gazdasági szereplővel kapcsolatban sok vádaskodás hangzik el; a kormány arra biztat mindenkit, hogy ha konkrét jogsértésről van tudomása akkor forduljon a hatóságokhoz.

Fidesz-KDNP: A teljes ellenzék ma is a migránskvóta mellett áll

A teljes ellenzék ma is bevándorláspárti, ha rajtuk múlna, behódolnának az európai bevándorláspárti baloldalnak, és végrehajtanák a migránsok kötelező betelepítését - mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: akárhányszor is húzzák elő a kalapból a migránskvótát, mint például most egy német javaslat alapján, a Fidesz-KDNP továbbra is a 2016-os kvótanépszavazáson meghozott döntést képviseli. Akkor a magyarok 98 százaléka nemet mondott a kötelező kvótákra - emlékeztetett, hangsúlyozva: "mi ennek megfelelően továbbra is elutasítjuk a kötelező kvóta bevezetését és az erre irányuló kísérleteket".

Nacsa Lőrinc szerint azonban Magyarországon egyedül vannak ebben a harcban, mert "Gyurcsány, Karácsony és a teljes bevándorláspárti ellenzék a migránskvóta mellé állt", három éve még azt is meg akarták akadályozni, hogy a magyarok erről népszavazáson mondhassanak véleményt. "Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, az MSZP, a Párbeszéd: mind a kvótanépszavazás ellen tüntetett és bojkottálta azt" - jegyezte meg.

A KDNP-s politikus azt mondta, a kötelező kvótát meg kell akadályozni, mert így akarják migránsokkal elárasztani Európát, és ezzel Magyarországból is bevándorlóországot csinálni.

MTI/ HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!