2021. 11. 28. Vasárnap Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Hogyan fog törleszteni Karácsony Gergely?

Messze a főpolgármester költötte a legtöbbet az előválasztási kampányban. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ez több kérdést is felvet, például, hogy mit kértek Karácsonytól cserébe a támogatói a kampánytámogatásokért?

Amint arról a Mandiner beszámolt, a Párbeszéd társelnöke, Budapest első embere költötte el a legtöbb pénzt Facebookon az ellenzéki kormányfőjelöltek közül. Ugyan pontos összeget még nem tudnak, de Karácsony Gergely és a mögötte álló Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület szintén jelentős összegeket fordítottak az óriás-plakátkampányra. A portál érdeklődésére a Főpolgármesteri Hivatal közölte: „a kampányköltéseket a törvényben előírt határidőig nyilvánosságra fogjuk hozni, a jövő héten a 99 Mozgalom költései a mozgalom honlapján nyilvánosak lesznek.”

Karácsony Gergely megkerülte a törvényeket

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője érdeklődésükre elmondta: a 99 Mozgalom egyik legfőbb feladata az adománygyűjtés – ezt Karácsony már a kormányfőjelölti kampánya elején tisztázta –, azonban ezzel gyakorlatilag megkerülte a hivatalos párt- és kampányfinanszírozást, amely például megtiltja a külföldi adományok, pénzek elfogadását. A 99 Mozgalom esetében viszont ilyen kikötés nincsen, így az elemző szerint

a főpolgármester ezen az úton a Soros-hálózat felől érkező külföldi forrásokat is a saját kampányára tudta felhasználni.

Érdemes nézni a fővárosi tenderek győzteseit

Deák Dániel úgy vélte, csak a Facebookon elköltött több mint 100 millió forint rengeteg pénz csak egy előválasztásra, amely azt jelzi, hogy komoly pénzemberek, oligarchák állnak a Párbeszéd vezetőjének kampánya mögött. „Vajon mit kértek cserébe ezért a rengeteg pénzért Karácsonytól, illetve mit szóltak ahhoz, hogy idő előtt bedobta a törölközőt a főpolgármester? Hogyan fogja törleszteni ezt Karácsony, netán a főváros pénzein keresztül akarja majd visszaadni mindazt, amit elégettek a kampányára?” – tette fel a kérdéseket az elemző, aki szerint érdemes lesz figyelni az elkövetkezendő évek budapesti közbeszerzéseit, hiszen a milliárdos üzletemberek, akik most támogatták a városvezető kampányát,

a tenderek megkaparintásával szeretnék majd visszaszerezni a pénzt, „amiben Karácsony partner is lehet.”

Karácsony támogatói Márki-Zay Péter mögött?

A XXI. Század Intézet vezetője felvetette, vajon beállnak-e a Márki-Zay Péter mögé a Karácsony mögött felsorakozó pénzemberek, mert ha igen, „attól kezdve a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje is ugyanezt a modellt fogja vinni a kampánya során, tehát neki is el kell számolnia ezekkel a forrásokkal.

Deák Dániel szerint beszédes, hogy az első közös sajtótájékoztatójukon (amikor a Párbeszéd társelnöke közölte, hogy visszalép a hódmezővásárhelyi polgármester javára) bejelentették, hogy Márki-Zay is csatlakozik a 99 Mozgalomhoz, így vélhetően a forrásokhoz is hozzájut.

„Beszédes mindenesetre, hogy a transzparenciát oly sokszor hangsúlyozó balliberális közeg hallgat a kérdésben, egy újság sem kérdezte meg Karácsonytól, hogy miből finanszírozta ezt az elképesztően drága kampányt” – összegzett a szakértő.

Fotó: Facebook

Mandiner - Nagy Gábor

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Ma zárul a regisztráció nélküli oltás első hete

Ma zárul a regisztráció nélküli oltás első hete. Pécsről Szilágyi Jenőt kapcsoltuk, aki Tibold Antallal, az oltópont szakmai vezetőjével beszélgetett. 2021. november 28.

Már 742 ezren kaptak oltást az akcióhéten

Hétfőtől szombat estig már 742 ezren vették fel a koronavírus elleni védőoltást az oltási akcióhéten - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. 2021. november 28.

Korózs Lajos betiltotta volna azt a vakcinát, aminek az életét köszönheti

A keleti vakcinák elleni támadásokat a baloldal tavaly novemberben, már az első pillanatban elkezdte. 2021. november 27.

Legfrisebb híreink

Izrael lezárja határait a külföldiek előtt

Izrael lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult variánsa miatt - jelentette be szombat este Naftali Bennett izraeli miniszterelnök.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!