2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Hivatalosan nem tartja nyilván a bevándorlási hivatal, kikkel egyeztetett?

Hír TV

2018. február 3., szombat 19:07, frissítve: vasárnap 08:00

Hézagos nyilvántartás a bevándorlási hatóságnál. Az nem titok, hogy hivatal nevében kik tárgyaltak a letelepedési kötvények forgalmazásáról. Azt viszont nem tudni, hogy az asztal másik oldalán kik ültek.Az ellenzék életszerűtlennek tartja, hogy a megbeszélésekről jelenléti ív és jegyzőkönyv sem készült.

Az Arton Capital irodája Budapest belvárosában található. Ez az egyetlen vállalkozás a kötvénykereskedők közül, amelyet Magyarországon jegyeztek be. A többi társaság olyan offshore-paradicsomokban működik, mint a Kajmán-szigetek, Liechtenstein, Ciprus vagy Szingapúr.

2016-ban és 2017-ben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal illetékesei háromszor is egyeztettek a letelepedési kötvényüzletben utazó cégek képviselőivel. Mindhárom találkozót a hivatal budai székhelyén tartották.

A Hír TV közérdekű adatigényléssel derítette volna ki, hogy a kötvénykereskedőket kik képviselték a megbeszéléseken. Neveket nem kaptunk, a bevándorlási hivatal az első válaszában azt állította, hogy

„a szakmai kerekasztal tárgyalásokon nem készültek jelenléti ívek.”

Az újabb kérdésre újabb válasz érkezett. A második levélben a hivatal azt írta, hogy azért nem tud a résztvevőkről és az elhangzottakról tájékoztatást adni, mert

„a 2016 és 2017 februárja közötti tárgyalásokról sem napirend, sem jegyzőkönyv nem készült.”

Noha állítólag nem készült jelenléti ív és jegyzőkönyv, azt pontosan nyilvántartják, hogy a hivatalt ki képviselte a megbeszéléseken. Az első tárgyaláson a hivatal főigazgatója is részt vett.

„Azok a cégek, amik egyébként letelepedési engedélyekkel sáfárkodnak, azokról a cégekről még azt se lehet tudni, hogy pontosan kik képviselték ezeket egy szigorúan őrzött állami intézményben” – mondja Demeter Márta.

A kötvénybiznisz hátterét rendszeresen feszegető LMP-s képviselő életszerűtlennek tartja a bevándorlási hivatal állításait, hisz egy zárt, kerítéssel, sorompóval és kamerákkal felszerelt épületről van szó, ahová azonosítás nélkül senki nem léphet be.

„Államigazgatási tapasztalatom szerint az ilyen helyzetekben legalább a személyeknek a nevét, a mandátumát, hogy kinek a nevében tárgyal, nyilván kell tartani, hiszen bárki nem juthatott volna oda be. Ők azért jutottak be, mert kereskedelmi engedéllyel rendelkeztek a letelepedési-kötvénybizniszben” – mondja az Együtt választmányi elnöke, Szigetvári Viktor.

Nem tudni, hogy az Arton Capitalt a cég ügyvezetője képviselte-e. Ő Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa volt. A letelepedési kötvények forgalmazásának szabályozását a fideszes politikus javaslatára fogadta el a parlament.

Kíváncsiak lettünk volna kommunikációs államtitkár véleményére, ám Tuzson Bence nem nyilatkozott a Hír TV-nek.

A magyar letelepedési kötvénnyel jellemzően tehetős kínaiak, oroszok és arabok vásároltak maguknak szabad mozgást a schengeni övezetben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!