2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Hivatali alkalmazottak gyárthatták a hamis papírokat

Hír TV

2018. február 6., kedd 07:18, frissítve: kedd 15:15

Ukránoknak készíthetett hamis okiratokat két kormányhivatali alkalmazott Hajdú-Dorogon - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: a hivatali alkalmazottakat január végén vették őrizetbe. A rendőrök egy ingatlanban is házkutatást tartottak, ahová 40-en voltak bejelentve. Az ügyben 4 embert vettek őrizetbe - hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. Célpont című műsorunk derítette ki korábban, hogy a magasabb magyar nyugdíjért jelentkeznek át tömegesen Magyarországra az ukrán határ menti településeken.

Tavaly decemberben Célpont című oknyomozó műsorunk derített fényt az ukrán nyugdíj-maffiára. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak az elmúlt két évben 23 ezerrel több lakost regisztráltak. Van olyan ház, ahol papíron például 120-an laknak. Egy 1963-as szovjet–magyar államközi egyezmény miatt a magyar lakcímmel rendelkező ukrán állampolgárok is igénybe vehetik a magyar szociális, egészségügyi és nyugdíjellátást.

Hajdúdorogon január utolsó napjaiban kommandósok csaptak le kormányhivatali dolgozókra. A Magyar Nemzet úgy tudja, a hivatalnokok ukránoknak segíthettek hamis papírokat szerezni.

„Mendemonda kategóriájában hallottuk, hogy van olyan ingatlan Hajdúdorogon, ahol közel harminc ukrán, vagy ukrán-magyar állampolgár - ezt nem tudjuk pontosan - van állandó lakcímre bejelentve. Egy évben 30-40-50 állampolgári esküre szokott sor kerülni. Ez nem volt előtte sem több. Érzékelhető, hogy olyan településekről jönnek, magyarlakta településekről, akiknek valamilyen hozzátartozójuk ide telepedett le Hajdúdorogra” – mondta Hajdúdorog szocialista polgármestere, Csige Tamás. 

Nemcsak a nyugdíj biznisz a határon, hanem a gyorsított honosítás is. Azt is a Célpont tárta fel, hogy Ukrajnán keresztül 5-6 ezer posztszovjet bűnöző is magyar útlevélhez juthatott.

„Általában ezek olyan bűnözők voltak, akik robbantásokkal, gyilkosságokkal, pénzbehajtásokból, drogkereskedelemből, lányfuttatásból, magyarán stricik voltak, és olyan bűnözök, akiknek már annyi vaj volt a fülük mögött, hogy a saját közegükben sem tudták eltüntetni magukat máshogy” – nyilatkozta név nélkül egy a helyzetre rálátó személy.

A Jobbik az ügyben már korábban feljelentést tett, a hamis papírokkal rendelkezőket nemzetbiztonsági kockázatnak tartják.

„Hogyha hamis papírokkal, úgymond fedhetetlen dokumentumokat állítottak ki, akkor az is előfordulhat, hogy őket az egy adta világon senki nem vizsgálta a tekintetben, hogy mondjuk, milyen foglalkozással, milyen háttérrel, milyen tevékenységgel érkeztek és egyáltalán kikről van szó. Tehát itt nagyon nem mindegy, hogy nem tudom, valaki a Dombas térségéből érkezett és mondjuk katonai fegyveres vagy egyéb problémás ügyekben vett részt vagy csak Kijevben volt egy mezei hivatalnok, de ha az utóbbi állna meg, akkor nem biztos, hogy hamis papírok kellenének” – mondta Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

A DK szerint az ukrán maffia iparágat épített ki a nyugdíj és állampolgársági bizniszre, ami Magyarország mellett az unió számára is kockázatot jelent.

„A Fidesz bevezette az egyszerűsített honosítási eljárást és ezzel az eljárással tömegesen szereznek magyar állampolgárságot olyan ukránok, akik hamis papírokkal igazolnak maguknak egy magyar felmenőt, ezzel pedig szabad útjuk nyílik az Európai Unióba. A legóvatosabb becslések szerint is legalább 5 ezer bűnöző, terrorista, emberkereskedő, drogdíler előtt nyílt meg ily módon Magyarország és ezzel együtt az Európai Unió határa” – hangsúlyozta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint, ha Gyurcsány Ferenc pártja kivetnivalót lát a hatályos törvényekben, akkor azt korábban megváltoztathatta volna.

„Hát, ha bármilyen visszaélés történt, akkor a hatóságoknak végezniük kell a dolgukat, ami a törvényt illeti, egy több évtizede érvényben lévő törvényről van szó és a Demokratikus Koalíció hozza fel ezt az ügyet, ami azért meglepő, mert Gyurcsány Ferenc ennek a pártnak az elnöke kormányon volt jó pár évig, és ha akarták volna, meg tudták volna változtatni” – így Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Arról azonban a propagandaminiszter helyettese nem beszélt, hogy a Gyurcsány kormány már előkészítette a nyugdíjegyezmény módosítását, ami azonban a 2010-es kormányváltás miatt leállt. Becslések szerint 26 ezer olyan ukrán állampolgár lehet Magyarországon, aki fiktív lakcím alapján jut az ukrán nyugdíja sokszorosához minden hónapban.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!