2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Hidvéghi Balázs: Megpróbáljuk jobb irányba fordítani az Európai Néppártot

Hír TV

2020. január 26., vasárnap 12:11

Az Európai Néppárt egyre inkább balra tolódik, és egyre kevésbé vállalja a keresztény konzervatív értékeket - mondta a Fidesz EP-képviselője a Nyolcas című műsorunkban. Hidvéghi Balázs hangsúlyozta, emiatt belső feszültség alakult ki a pártcsaládban. Elemzők szerint ha a Fidesz a távozás mellett dönt, akkor több közép-európai párt is követné és kilépne a Néppártból. A der Spiegel szerint a pártcsalád nem zárja ki a Fideszt.

A Fidesz tavaly márciusban döntött úgy egyoldalúan felfüggeszti jogai gyakorlását a Néppártban. A pártcsalád akkor határozta el, hogy a magyar kormánypárt vizsgálatára felállít egy 3 tagú bizottságot.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiszivárogtatta a néppárti három bölcs jelentését. Ebből kiderült:

Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár a Fidesz tagságának visszaállítása mellett kardoskodott, Herman van Rompuy az Európai Tanács korábbi elnöke a párt kizárását javasolta, míg Hans-Gert Pöttering az EP korábbi vezetője a köztes álláspontra helyezkedett. Hiába volt tehát tíz hónapjuk, a bizottság mégsem tudott dönteni.

Eközben a der Spiegel arról számolt be, hogy nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból. A német lap szerint Donald Tusk, az EPP elnöke telefonon tájékoztatta a tagpárti vezetőket, hogy nincs meg a Fidesz tagságának megszüntetéséhez szükséges többség a pártcsaládban. A CDU-főtitkára és a CSU-elnöke ráadásul óva intett attól, hogy a magyar kormánypártot elhamarkodva, véglegesen kizárják az EPP-ből.

Elemzők szerint ha a Fidesz a távozás mellett dönt, akkor több közép-európai párt is követné és kilépne a Néppártból.

Hír TV