2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Hidvéghi Balázs: A nemzeti határokat a nemzetállamoknak kell védeniük

A nemzeti határok védelmét a nemzetállamoknak kell ellátni – reagált a Fidesz kommunikációs igazgatója az Európai Bizottság február végi kijelentéseire. Hidvéghi Balázs azt mondta: a testület válaszai visszaigazolják azokat az állításokat, amelyeket a kormány megfogalmazott a tájékoztató kampányában.

  • Hidvéghi Balázs: A nemzeti határokat a nemzetállamoknak kell védeniük

Február közepén indított a kormány tájékoztatási kampányt a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről. Az Európai Bizottság erre úgy reagált: a magyar kormányzat elferdíti az igazságot. A Jean-Claude Juncker vezette testület honlapján közzétett dokumentumban többek között azt is cáfolták, hogy gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait.

Az Európai Bizottság azt írta: a határokat meg kell védeni, határigazgatásra, más szóval határmenedzsmentre is szükség van. Hangsúlyozták: az Európai Határ- és Parti Őrség, azaz a Frontex létrehozása megerősítette azt az európai erőfeszítést, hogy hatékonyabban védjék a külső határokat.

A magyar kormány válaszában felidézte: az Európai Bizottság 2018-ban állt elő azzal a javaslattal, hogy átalakítanák a Frontexet, és az elképzelés szerint csorbulna a tagállamok szuverenitása. Azt írták: az sem

véletlen, hogy a bizottság határmenedzsmentről beszél, nem pedig határvédelemről. Ugyanis ez azt jelenti, hogy ők valójában menedzselni akarják a migrációt, nem pedig megállítani.

Ezt az összeurópai megoldást szorgalmazta többször Angela Merkel is.

 „De akkor ez azt is jelenti – és én legalábbis ezért szállok síkra –, hogy azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet valóban átfogó hatáskörrel ruházzuk fel. És ez a szolidaritás mércéjét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy például lehetővé tegyük a legális migrációt” – jelentette ki a német kancellár 2018 őszén.

 

Angela Merkel akkor azt mondta: az unió külső határán fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti hatáskörük egy részét az uniós határügynökségnek, és kiállt amellett, hogy a szervezetnek széles hatáskört kell kapnia.

 2017-ben pedig Dimitrisz Avramopulosz az unió migrációügyi biztosa jelentette ki, hogy az európai határvédelem szempontjából nem jó megoldás, ha az uniós tagállamok kerítéseket húznak fel a külső határokon.

A nemzeti határok védelmét a nemzetállamoknak kell ellátni. Ezt már a Fidesz kommunikációs igazgatója mondja.

„Mi bíráljuk az Európai Bizottságnak a döntően migráció-párti lépéseit, és kezdeményezését az elmúlt években, és a határvédelem kérdésében pedig hogyha központosításról beszélünk, és ha a német kancellár úgy fogalmaz, hogy az országoknak fel kell adniuk a nemzeti szuverenitásuknak jelentős részét ennek kapcsán, világos beszéd: nekünk is világosan kell fogalmazni, és el kell mondanunk azt, hogy a nemzeti határok védelmét a nemzetállamoknak kell ellátni” – nyilatkozta Hidvéghi Balázs.

Hidvéghi Balázs hozzátette: az Európai Bizottság válaszai visszaigazolják azokat az állításokat, amelyeket a kormány a tájékoztató akcióban bemutatott a magyar embereknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!