2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Hiánypótló állami segítséget kapnak a családfakutatók

Hiánypótló megoldással támogatja a kormány a családtörténeti kutatásokat.

  • Hiánypótló állami segítséget kapnak a családfakutatók

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Levéltár szervezeti keretein belül Családtörténeti Kutatóközpont kialakítására kerül sor, továbbá digitalizálják az 1895 és 1980 között kiállított anyakönyvek közlevéltárban őrzött másodpéldányait is, hogy könnyebb legyen a családfakutatás. A program felelőse Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere lesz, akinek az irányításával 2022. március 31-ig kell létrehozni a Családtörténeti Kutatóközpontot.

A nemrégiben megjelenő kormányhatározat szerint a központ feladata a családtörténeti források feltárása és digitalizálása, az eredeti iratok digitális másolataihoz való elektronikus hozzáférés elősegítése, a családtörténeti kutatásokat elősegítő tartalom- és szolgáltatásfejlesztések megvalósítása, mindezek élményszerű bemutatása, valamint a családtörténeti kutatások módszertani támogatásának díjmentes szolgáltatásként történő ellátása lesz, valamint térítés ellenében családtörténeti kutatásokat is végezhet.

A nemzeti, közösségi és egyéni identitás erősítését és megőrzését elősegítő

családtörténeti kutatások támogatására a kormány 443,4 millió forintot szán a 2022-es költségvetésből, a Családtörténeti Kutatóközpont működtetésére pedig 2023-tól évi 112,4 millió forintot kíván fordítani.

Az 1895–1980 között keletkezett állami anyakönyvek digitalizálására pedig a 2022-es központi költségvetés tervezésekor a kormány ötszázmillió forintot különít el.

A napokban megjelent kormányrendeletben foglaltakat a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) is méltatta, hangsúlyozva, hogy a tervezett digitális adatközpont jelentősen felgyorsíthatja majd a kutatók munkáját, akik nemcsak az anyaországi, hanem a határokon túli kapcsolatok felkutatásával is foglalkoznak.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!