2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Hiába próbálkoztak, nem jött be a CEU trükközése

Hír TV

2018. november 8., csütörtök 15:36, frissítve: csütörtök 15:43

Maga a Soros-egyetem rektorhelyettese mutatott arra rá, hogy a CEU nem felel meg a magyar felsőoktatási törvényeknek – írja a Magyar Idők. A lapnak Enyedi Zsolt elismerte, hogy nem rendelkeznek anyaintézménnyel az USA-ban, az ott futó egyetlen képzésük csak oklevelet, s nem diplomát ad.

A Magyar Idők emlékeztet, „a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese saját szavaival ismerte el tegnap nekik, hogy a CEU és a Bard College (BC) közötti együttműködési megállapodás keretében indított képzés az egyenlőtlenségek kutatásáról nem mesterképzés, hanem oklevelet adó szakirányú továbbképzés. Később e-mailben hozzátoldotta a posztgraduális szót is. A rektorhelyettes szavaiból világosan kiderül, hogy életszerűtlenek e „szakra” (vagy inkább tanfolyamra?) történő jelentkezés feltételei. Mint mondta, az amerikai CEU-s képzésre csak azok iratkozhatnak be, akik CEU- vagy BC-diplomával rendelkeznek, ám emellett még fennáll a hallgatói jogviszonyuk a két egyetem valamelyikén. Más szavakkal: nem elegendő feltétel a diploma, hanem egy másik – valóban posztgraduális – képzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek csak az amerikai CEU szakára.”

A Magyar Idők által szerdán közzétett hangfelvételen Janet Stetson - a Bard College Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetője - éppen azért említi az Erasmushoz hasonló Study Abroad programot, mert nincs tudomása posztgraduálisnak minősülő CEU-s egyetemi képzésről az Egyesült Államokban. Miután a hangfelvétel nyilvánosságra került, a CEU megpróbálta cáfolni az ott elhangzottakat, ám a cáfolat sem támasztja alá, hogy a CEU a megfelelne a magyar oktatási törvénynek. Bővebben>>>

A lap megjegyzi, „Enyedi Facebook-oldalán legutóbb azt hangoztatta: átküldte a Magyar Időknek a New York oktatási hivatala igazgatójának hivatalos levelét, amiben leszögezi, hogy a Bard College-dzsal való együttműködés keretében, valamint attól függetlenül New York városában, felsőfokú oktatást végeznek New York államban. A New York-i mesterképzés – amelyről a Magyar Idők beszámolt – szintén nem teljesíti a magyar felsőoktatási törvény kritériumait, hiszen Enyedi Zsolt tájékoztatása szerint abban a városban sem rendelkezik a CEU anyaintézménnyel, mindössze részlegesen kihelyezett, túlnyomórészt Budapesten zajló fiókképzést folytatnak.”

Mint ismert, a Soros-egyetem tavaly szeptemberben kötött együttműködési megállapodást az amerikai Bard College-dzsal, ezzel próbálták biztosítani magyarországi működésüket. A felsőoktatási törvény tavalyi módosítása előírja, hogy a hazánkban működő külföldi egyetemek csak akkor adhatnak ki külföldi diplomát, ha a származási országukban rendelkeznek anyaintézménnyel. A CEU máig nem felelt meg a fenti kritériumoknak, ám Kovács Zoltán kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is leszögezte, hogy a Közép-európai Egyetem működését semmi nem veszélyezteti, az integráns része a magyar felsőoktatásnak.

A Magyar Idők teljes cikkét ide kattintva olvashatják.