2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Hiába a plakátkampány, kézfertőtlenítőre nem lesz pénz a kórházakban

Hír TV

2018. július 9., hétfő 17:59, frissítve: kedd 09:47

Nem tud tételesen elszámolni a chipsadóból befolyt milliárdokkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma - legalábbis az egyik jobbikos képviselő hiába kérte a kimutatást. Pedig ebből az eredeti tervek szerint népegészségügyi programokra, de akár kórházi mosdók felújítására is juthatott volna pénz. A tárca a Semmelweis-év alkalmából ingyen kapott plakáthelyeken kampányol a kézmosás fontossága mellett, kézfertőtlenítő-szerekre azonban több intézményben leginkább adományokból jut.

A kórházi kézhigiénia javítása az egy olyan fontos téma, ami tényleg mindenkivel szembe jöhet, amikor kórházba kerül.

„A megoldás a te kezedben is van” - hirdeti a legújabb kormányzati plakátkampány. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a többi közt a Jobbulás! Alapítvánnyal és egy plakátcéggel közösen, országosan 100 helyen hirdeti: a kórházi fertőzések elkerülése érdekében mosson mindenki kezet. Persze, ha lenne hol.

A zuhanyzó mocskos és penészes, a zuhanyrózsának pedig hűlt helye a Péterffy Sándor utcai kórházban. A helyzet a Jahn Ferenc Kórház női mosdójában sem jobb. Sok helyen hiányzik a kézmosó vagy a csap, szappannak pedig nyoma sincs. A jobb helyekre már jutott kézfertőtlenítő, viszont vagy üres, vagy nem működik.

„Az, hogy a feltételrendszer és a feltételrendszernek megfelelő forrásoldalon biztosított legyen, vagy hogy a legjobb kondíciókkal lehessen beszerezni azon fertőtlenítő szereket, amiket főorvos asszony elmondott, nyilvánvaló a fenntartó tulajdonosnak is a felelőssége” – jelentette ki Mészáros László. Az Emmi helyettes államtitkára novemberben még az intézményekre hárította a felelősséget. Az intézmények viszont pénzhiánnyal küzdenek.

A parlament 2011-ben fogadta el a chipsadót, vagyis a népegészségügyi termékadóról szóló törvényt. Az indoklás szerint az ebből befolyt összeget az egészségügybe forgatnák vissza. A Jobbik országgyűlési képviselője tételes elszámolást kért a 2017-ben befolyt összegről, a tárca azonban csak néhány elemet említett meg, például, hogy 2,3 millió forintból megtalálták Irma nénit, Magyarország konyhás nénijét.

„Nem látják az adózók, hogy mire fordítják, nem látják a mögötte lévő eredményt, akkor nem is tudják felmérni, hogy mennyiben hasznos ez a sarc, amit egyrészt a gyártók, a forgalmazók fizetnek, másrészről meg az áthárítás miatt a fogyasztók és az adófizetők fizetnek” – fogalmazott a jobbikos Lukács László.

A chipsadóból 7 év alatt összesen 163 milliárdot szedtek be, az összeg papíron az egészségügyi kasszába folyt be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!