2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hiába a kizárás, külföldiek is földhöz juthatnak

2015. november 10., kedd 19:41, frissítve: kedd 20:22

Hiába zárta ki a külföldieket az árverésekből a kormány, licit nélkül is hozzájuthatnak a dobra vert földekhez – ismerte el a Hír TV-nek az agrárkamara elnöke. A szocialisták szerint nem tragédia, hogy egy külföldi földműves magyar földet vásárolhat, a Jobbik szerint viszont az.

Az árverésre kijelölt földekre a törvény szerint külföldi földművesek is licitálhatnának a hónap közepétől. Egy kormányrendelet viszont kizárja őket az árverésekről, és csak a magyar állampolgárságú földműveseknek engedi a licitálást. A külföldiek mégis megszerezhetnek elárverezett területeket – ismerte el az agrárgazdasági kamara elnöke.

„A törvény azt mondja, hogy uniós állampolgár vásárolhat földet Magyarországon, ugye, ez a csatlakozásunkkor eldőlt. Ugye, volt egy moratórium, ami ’14 május 1-jével lejárt. És a Földet a Gazdáknak Programban egy olyan kitétel szerepel, hogy a liciten nem vehet részt (más), csak magyar állampolgár. És, ugye, ez nem jelenti azt egyébként, hogy amennyiben elővásárlási joga van egy uniós állampolgárnak, aki egyébként a földforgalmi törvény szerint szerzési jogosultsággal rendelkezik, hogy ő abból ki lenne zárva” – fejtette ki Győrffy Balázs.

Jogalkotási alapelv, hogy kormányrendelet nem írhatja felül a magasabb szintű jogszabálynak minősülő törvényt. Jogi szakértők ezért valószínűnek tartják, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti majd a külföldiek licitálását tiltó szakaszt a kormányrendeletben. Erre számít a kormány is, az Agrárszektor.hu szakportál értesülése szerint a kabinet válaszul szigoríthat a külföldiek életvitelszerű tartózkodásának igazolásán. A szocialisták azt akadályoznák meg, hogy a föld hasznát külföldre vigyék.

„Ha valaki a szabályokat tudja, betartja, itt él, itt nevel családot, ide adózik, akkor nem olyan nagy tragédia, hogyha külföldiként is hozzáfér ehhez. És hozzá is fog, mert a földtörvényt nagy többséggel így fogadta el a Fidesz” – mondta el Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő.

A földforgalmi törvény elfogadása ellen a jobbikos képviselők tiltakoztak 2013 júniusában. Az ellenzéki pártban ma is úgy látják: csak az uniós csatlakozási szerződés újratárgyalásával akadályozható meg, hogy magyar föld külföldi tulajdonba kerüljön.

„Másik hasonló erejű védekezés, az az lehetne, hogyha a termőföldet ki tudnánk venni a tőkefejezet alól, és nem tekintenénk rá, mint bármilyen ipari cikkre, hanem elfogadnánk végre, hogy egy speciális jószág” – fogalmazott Magyar Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Jobbik felvetésére korábban azt mondta: a csatlakozási szerződés módosítása az uniós agrártámogatások elvesztésével lenne egyenlő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!