2019. január 22.,
kedd, Vince, Artúr napja

Hetvenkét órás ultimátum Teresa Maynek

Hír TV

2019. január 10., csütörtök 19:11, frissítve: csütörtök 20:05

Ultimátumot adott a kormánynak a brit parlament. Theresa May kabinetjének mindössze 3 napja lesz arra, hogy új tervvel álljon elő, ha a jövő keddi szavazáson elutasítja a törvényhozás a Brexit feltételrendszeréről kötött uniós egyezséget. Ezután akár egy második Brexit-népszavazás kérdése is napirendre kerülhet. Az ellenzéki Munksápárt azonban előrehozott választások kiírását akarja erre az esetre.

Továbbra is teljesen biztos a dolgában a brit miniszterelnök, ez derült ki a szerdán újrakezdett parlamenti vitában, ami a Brexitről és a Theresa May által az EU-val kialkudott feltételekről szól.

Boldogan ismétlem meg, amit már korábban is elmondtam: március 29-én távozunk az Európai Unióból, és azt akarom, hogy március 29-én a jelenlegi jó egyezséggel hagyjuk el az Európai Uniót– nyilatkozta Theresa May. 

Ez a többi közt azt jelenti, hogy May még mindig kizárja egy második Brexit-népszavazás lehetőségét. Pedig hamarosan az új referendum kérdése is napirendre kerülhet a londoni törvényhozásban, amelynek képviselőit egyelőre nem sikerült meggyőznie a kormányfőnek.

Az igenek száma 308. A nemek száma 297. Tehát az igenek vannak többségben– hirdette ki John Bercow, a londoni parlament alsóházának elnöke. 

Ilyen arányban szavazták meg a képviselők, hogy ultimátumot adnak a kormánynak: Theresa May kabinetjének mindössze 3 napja lesz arra, hogy új tervvel álljon elő, ha a jövő keddi szavazáson elutasítja a törvényhozás a Brexit feltételrendszeréről kötött uniós egyezséget. A kormány eredetileg 21 napot szánt volna erre.

A londoni vezetést új helyzet elé állító parlamenti többség úgy alakult ki, hogy az ellenzéki Munkáspárt képviselőihez 17 lázadó konzervatív politikus is csatlakozott. Ők pedig már régóta azt követelik, hogy a brit választók újra szavazhassanak az EU-ból való kilépésről.

A legutóbbi felmérések szerint egy második Brexit-referendumon a választók 46 százaléka az EU-ban maradásra szavazna, és mindössze 39 százalék voksolna az unióból való távozásra.