2023. 09. 25. Hétfő Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Hetek óta nem látták Botkát Szegeden

A SzegedMa.hu megpróbált utánajárni Botka László titokzatos távollétének. Az érdeklődés ellenére a Városháza mélyen hallgat. Botka László eddig sem arról volt híres, hogy túl sokat mutatkozna a városban, ám ezúttal a szokásoshoz képest is jobban eltűnt. Hetek óta nyoma veszett ugyanis a város polgármesterének: senki nem látta Szegeden már jó ideje.

  • Hetek óta nem látták Botkát Szegeden

A SzegedMa beszámolója szerint Botka rendkívül fáradtnak és fásultnak tűnt már az utóbbi hetekben, hónapokban. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy a szabadságát tölti. Bár ezt sem lehet biztosan állítani, ugyanis a Városháza a sokszori érdeklődés ellenére is néma maradt. Ha szabadságra ment Botka László, akkor nem kevésre, ugyanis lassan egy hónapja nem tudni, hogy hol van és mit csinál.

Persze mindenkinek jár a pihenés, azonban egy ekkora város polgármesterétől talán elvárható lenne, hogy a városlakókkal részletesen és jól hallhatóan is tudassa, mikor kerül elő újra, mikor foglalkozik az ügyeikkel. A SzegedMa.hu érdeklődött arról is a Városházán, hogy mikor lesz fogadóórája a polgármesternek, de vagy fogalmuk sincs erről, vagy nem akartak válaszolni a portál kérdéseire.

A polgármester szabadságolása, ennek gyakorlata és ütemterve, valamint az erről szóló közgyűlési beszámolók és jóváhagyások közérdekű adatoknak minősülnek. Más önkormányzatoktól eltérően nem szabályozza ezt a kérdést a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) Szegeden. Így a vonatkozó törvényi főszabály az irányadó, ez azonban azt jelenti, hogy a polgármesternek kötelező éves szabadságolási tervet leadnia, amit a Közgyűlésnek kell jóváhagynia, majd Botka Lászlónak be is kell számolnia az egyes szabadságok kivételéről.

Előbbit, vagyis az idei évre vonatkozó szabadságtervet nagy nehezen meg lehet találni az önkormányzat honlapján egy februári salátaanyagban szinte eldugva (egy mondatként), de nem egyszerű. E szerint Botka László július eleje és augusztus eleje között akarta tölteni a szabadságát, vagyis valóban közel 1 hónapnyi láblógatással tervezett; ennyit akart távol lenni Szeged mindennapi ügyeitől. A szabadságok kivételére vonatkozó, kötelező polgármesteri beszámolókat azonban eddig nem találták meg a SzegedMa munkatársai.

Mivel érthetetlen volt a Városháza heves titkolózása az ügyben, ezért a SzegedMa újságírói közérdekű adatigényléssel fordultak Botka Lászlóhoz, a jegyzőhöz és a személyzeti osztályvezetőhöz, mert „a polgármester munkáltatója a választó”! Így tehát a választónak (mint munkaadónak) joga van tudni, hogy a polgármester mikor és mennyit tartózkodik a napi munkától távol.

SzegedMa nyomán 888.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön is törvénnyel védené hazánk függetlenségét a külföldi befolyásolási kísérletektől?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!