2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Belföld

Helyreigazítást kér a református egyházközség Márki-Zay Pétertől

Megsértette a hódmezővásárhelyi református egyházközséget Márki-Zay Péter. A polgármester a legutóbbi közgyűlésen a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. csődközeli helyzete kapcsán úgy fogalmazott: a nyilvánosság ereje is segített abban, hogy mások mellett a helyi kórház és a református felekezet fenntartásában lévő két iskola is kifizette a tartozását a gyerekek közétkeztetését is végző önkormányzati tulajdonú cégnek. A fenntartó református egyházközség helyreigazítást kér a hódmezővásárhelyi polgármestertől.

  • Helyreigazítást kér a református egyházközség Márki-Zay Pétertől

Tavaly közel hatvanmillió forint értékű gyermekétkeztetési szolgáltatást vett igénybe a református egyházközség fenntartásában működő Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, valamint az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt.-től. A hódmezővásárhelyi polgármester a tartozók között sorolta fel az érintett oktatási intézményeket a legutóbbi közgyűlésen. Márki-Zay Péter akkor azt is mondta: indokolt csődhelyzetről beszélni, mivel az adóhatóság 170 millió forintot zárolt a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. számlájáról.

„A mártélyi önkormányzat a kórház egy részét kifizette, illetve a Bethlen Gábor Gimnázium, sőt az Aranyossy-iskola is. Ezek a tartozások most 5 nap alatt bejöttek, előtte hónapokon keresztül nem jöttek be. Úgyhogy azt gondolom, hogy nyilvánosság ereje csodákra képes. Én nagyon örülök annak, hogy ezt sikerült ilyen módon megoldani, és nagyon remélem, hogy a jövőben hasonlóképpen el fogjuk tudni kerülni azt, hogy a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzati cégek közül ne tudjon fizetni a dolgozóinak, vagy ne tudja ellátni a közfeladatait” – mondta a polgármester.

Levélben kérnek helyreigazítást Hódmezővásárhely polgármesterétől a reformátusok. Szerintük Márki-Zay Péter rossz fényben tüntette fel az egyházközséget, ami kihat a megítélésükre. Mint írják, az iskolák nem a közvélemény nyomására fizettek, és az sem igaz, hogy tartoztak volna.

„Minden egyes alkalommal úgy fizettünk, hogy a számla kiegyenlítés dátuma előtt 1-4 nappal. Alkalmanként voltak problémák, amiket megbeszéltünk, és utána fizettünk. De az, hogy tartoznánk, az hogy hónapokon keresztül tartoznánk, az nem fedi a valóságot. Sőt, azt lehet mondani, hogy ebben a nyolcéves átlagban több százmillió forintról beszélünk” – mondta Bán Csaba Attila, az Ótemplomi Református Egyházközség református lelkipásztora.

A hódmezővásárhelyi Fidesz szerint a beszállítók bizalmát ássa alá a polgármester azzal, hogy riogat a csőddel. A párt helyi frakcióvezetője úgy fogalmazott: nem szokatlan, hogy Márki-Zay Péter intézményeket gyanúsítgat, miközben a városvezetés nem fizeti ki a megítélt támogatást a cégnek.

„A város polgármestere nem hajtotta végre azt a közgyűlési határozatot, ahol 67 millió forintot támogatásként odaítéltünk ennek a cégnek, éppen azért, hogy a működőképességet fenn tudjuk tartani. Ezt nem utalta át a mai napig sem. Az is kiderült, hogy több szerződést sem írt alá a polgármester, kiderült, hogy több számlát nem fizetett ki, számlákat nem fogadott be. A végén az derült ki, hogy a város a legnagyobb kerékkötője annak, hogy ez a cég pontosan, gazdaságosan és jól működjön” – mondta Hegedűs Zoltán.

A héten megkezdte a munkáját az a vizsgálóbizottság, aminek feladata, hogy kiderítse, mi vezetett oda, hogy a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. számláját néhány napra zárolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ursula von der Leyen: az EU a gázárak csökkenésére számít

Ursula von der Leyen: az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!