2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Helyenként akár mínusz 15 fokig is hűlhet a levegő

December első napjaiban csapadékos, téli idő várható. A havas tájakon akár mínusz 15 fokig is hűlhet a levegő. A hét közepétől szárazabb idő várható, a hideg is mérséklődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

  • Helyenként akár mínusz 15 fokig is hűlhet a levegő

 

Hétfőn a nap első felében sokfelé lehet csapadék: az ország északkeleti harmadában és a főváros térségében havazás, délen és az Északnyugat-Dunántúlon eső, havas eső lesz a jellemző, de a két térség között ónos eső is eshet. A déli óráktól északon megszűnik a csapadék, délen pedig az esőt havas eső, havazás váltja fel. A szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 3 fok között, napközben mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden napközben kialakulhat egy-egy hózápor. A szél helyenként élénk lesz, majd estére mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de az északkeleti havas tájakon jóval mínusz 5 fok alá süllyedhet a hőmérséklet. A nappali maximumok plusz 1 és 5 fok között alakulnak.

Szerdán az éjszaka képződött zúzmarás köd feloszlik, és többnyire gyengén felhős, napos, csapadékmentes idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 2 fok között alakul, ugyanakkor a hófödte tájakon mínusz 15 és mínusz 10 fok közötti értékek is előfordulhatnak. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul, a fagypont alatti értékek a kezdetben ködös, havas tájakon valószínűek.

Csütörtökön és pénteken a zúzmarás köd feloszlása után napos, csapadékmentes idő várható. A leghidegebb órákban általában mínusz 7 és mínusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, de a még havas tájakon mínusz 10 fok körüli értékek is előfordulhatnak. Csütörtökön napközben 0 és plusz 5, pénteken plusz 1 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton erősen megnövekszik a felhőzet, elszórtan előfordulhat zápor. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 4, a maximumhőmérséklet plusz 3 és 11 fok között valószínű.

Vasárnap elszórtan lehet kisebb eső, zápor. Helyenként megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet plusz 5 és 10 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Néhány megyében ónos esőre figyelmeztetnek

Többfelé a havazás, néhány megyére az ónos eső veszélye miatt adott ki figyelmeztetéseket hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint az ónos eső veszélye miatt a fővárosra, Pest és Fejér megyére másodfokú, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett a havazás miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a figyelmeztetést.

Mint kiemelték: hétfőn téliesre fordul az időjárás. Vasárnap késő estétől délnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadék érkezik, amely hétfő hajnalra eléri az északkeleti megyéket is. Hétfő estig többfelé lehet havazásra, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani.

Az érkező csapadék az ország északkeleti harmadán (nagyjából a Budapest-Debrecen vonaltól északra) döntően hó lesz. Ebben a térségben már hétfő reggelre is akár 5 centiméteres hóréteg boríthatja a tájat, hétfő estig pedig összességében 2 - 8 centiméter friss (tapadó) hó valószínű, helyenként azonban a 10, hegyekben pedig a 15-20 centiméter is elérheti a hóréteg vastagsága.

    Az ország más tájain eleinte főként eső lesz a jellemző csapadék, majd a hétfő délelőtti óráktól kezdve észak felől egyre nagyobb területen válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba. Ebből megmaradó (maximum 5 centiméter) hó inkább a magasabban fekvő területeken valószínű.

    A lehullott hó a hegyeket és az Északi-középhegység területét leszámítva mindenütt olvadni fog.

    Megjegyezték továbbá, hogy hétfőn délelőttől egyre nagyobb területen kísérhetik élénk, a magasabb hegycsúcsokon erős lökések az északiasra forduló szelet, mely elsősorban a Dunántúli-középhegységben hófúvást eredményezhet.

    A hétfő hajnali, reggeli órákban várhatóan a Bakonyban, a Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén (intenzív) ónos eső is előfordulhat. Ennek mennyisége és kiterjedése azonban meglehetősen bizonytalan. Elsősorban a régió magasabban fekvő tájain (Velencei-hegység, Vértes) van nagyobb esélye jelentősebb jégréteg kialakulásának - hangsúlyozták.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!