2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Helikopterrel kutatják a parlagfüvet

2015. július 28., kedd 17:45

Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése. A szakemberek szerint az elmúlt évekhez képest megállt a gyomnövény terjedése, ami annak is köszönhető, hogy a földtulajdonosok is egyre tudatosabban irtják. A parlagfű mentesítést június 30-ig kellett elvégezni a gazdáknak.

Idén a rendőrség helikoptereivel végzik a parlagfűvel fertőzött területek felderítését. A gyomnövény megjelenését 5 éve figyelik a levegőből is, ami megkönnyíti a szakemberek dolgát, hiszen rövid idő alatt olyan területeket is elérnek, amit a földön nehéz megközelíteni. A következő egy hónapban az egész országot átfésülik az agresszív gyomnövény miatt.

„Több ezer életképes magot tud fejleszteni, 5-6 ezer maggal szennyezi a talajt, és több millió pollen kerül egyetlenegy növényből a levegőbe, és a magok a talajban 20-30 évig is életképesek” – adott betekintést a parlagfű veszélyeibe Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Az európai uniós országok közül Magyarországon terjedt el leginkább az Amerikából származó parlagfű. Elsősorban a lazább, homokosabb talajt kedveli, Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye a legfertőzöttebb. A szakemberek szerint teljesen kiirtani lehetetlen, ám az elmúlt években sikerült megállítani a továbbterjedését.

„Túl azon, hogy nagyon allergén, és emiatt nagyon sok embernek az életét megkeseríti, a legnagyobb mértékben elterjedt gyomnövény is. Elszívja a tápanyagot, a vizet a talajból a kultúrnövények elől, beárnyékolja őket, kórokozóknak, kártevőknek köztes gazdája lehet, ahol felszaporodnak, tehát mérhető gazdasági kárt tudnak okozni a növénytermesztésben is” – mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese.


Évente 3500-5000 hektár parlagfűvel fertőzött terület kerül a hatóság látókörébe. Tavaly 83 millió forint bírságot szabtak ki. A pénzbüntetés 15 ezertől akár 5 millió forintig is terjedhet, amely függ a terület helyétől, a nagyságától és a fertőzöttség mértékétől is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!