2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Helikopterekhez gyártanak majd alkatrészeket Magyarországon

Hír TV

2018. december 18., kedd 10:39, frissítve: kedd 14:50

Helikopterekhez szükséges alkatrészeket gyártó üzemet létesít Magyarországon a polgári és katonai használatú repülők, helikopterek gyártásának egyik vezető globális vállalata az Airbus Helicopters - jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy a 2021-re elkészülő beruházással több száz munkahely jön létre, a projekthez, amelynek konkrét helyszínéért még két kelet-magyarországi város verseng, a kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít a cégnek. A honvédség is ettől a cégtől rendelhet helikoptereket, hogy teljesíteni tudja az ország a Nato vállalását.

„Az Airbus és Magyarország együttműködése nem kizárólag egy gyár létrehozására vonatkozik, hanem egy ennél sokkal átfogóbb, sokkal szélesebb körű együttműködésről állapodtunk meg” – nyilatkozta Szijjártó.

A miniszter hozzátette, hogy az Airbusszal kötött két szerződés – amely egyrészt 20, másrészt 16 új helikopter beszerzésére vonatkozik a honvédség részéről – nagymértékben hozzájárul azon célkitűzések eléréséhez, hogy Magyarország a walesi vállalásoknak megfelelően határidőre teljesítse a NATO felé tett vállalását.