2019. július 23.,
kedd, Lenke napja

Hazánk nemzetközi sikere a Hungary Helps program

MTI, Hír TV

2018. december 22., szombat 09:38, frissítve: szombat 10:50

Ügynökséget hoz létre a Hungary Helps program hatékony megvalósításához a kormány - jelent meg a Magyar Közlönyben pénteken.

A kormányhatározatban az áll: az állam 100 százalékos tulajdonában álló nonprofit zrt-t alapítanak, az alapításához és működés megindításához szükséges forrást haladéktalanul meg kell határoznia a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a pénzügyminiszter és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bevonásával.

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek kell kidolgoznia a program működtetéséhez szükséges stratégiát és belső szabályzatokat.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára december 13-án az M1 aktuális csatornán közölte: a Hungary Helps program két évvel ezelőtt indult, politikai kezdeményezésként, és tulajdonképpen összefoglalta a magyar humanitárius segítségnyújtás alapelveit. Mint mondta, ilyen alapelv, hogy Magyarország a migrációt helyben szeretné megelőzni, és a válságrégiókban nyújt segítséget, hogy ne kelljen útnak indulniuk az ott élő embereknek. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az üldözött keresztény közösségekre, mert - mint az államtitkár fogalmazott - ez a világon a legüldözöttebb vallási csoport, és úgy gondolják, megérdemlik a szolidaritást, ami a megmaradásukhoz, túlélésükhöz kell.