2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Hatékonyan működik az ENSZ terrorellenes programja - exkluzív interjú a Hír TV-n

Hatékonyan működik az ENSZ terrorellenes programja. Az eddigi tapasztalatokról Vlagyimir Voronkovval, az ENSZ főtitkárhelyettesével készített exkluzív interjút Déri Stefi, a Hír Televízió műsorvezetője.

  • Hatékonyan működik az ENSZ terrorellenes programja - exkluzív interjú a Hír TV-n

 

Az ENSZ terrorellenes utazási programja idén májusban indult. Milyenek az első benyomások, mennyire hatékony a szoftver? – tette fel a kérdést a Dér Stefi.  

„Köszönöm ezt a kérdést, mert ez a program, irodánk a terrorizmus ellenes központ egyik kiemelt projektje. A technológiát a holland kormánytól kaptuk, és ezt a technológiát az Európai Unió országaiban használják. Jelenleg 17 tagállam alkalmazza és egyelőre nagyon hatékonyan működik. Az is utal rá, hogy a technológia mennyire hatékony, hogy világszerte 75 ország szorgalmazta a kezdeményezését. Úgy gondolom, hogy a programon alapuló szoftver nagyon jól működik, mert a tagállamok határozottan szükségesnek érzik, hogy használják. Májusban indítottuk el a számítógépes programot azért, hogy nyomon követhessük a terroristák mozgását és könnyebb legyen elfogni őket a határokon. Az első olyan ország, amely az EU hatókörén kívül alkalmazza a szoftvert az a Togói Köztársaság. Ezt a programot azért hoztuk létre, hogy egy globális megoldást nyújtson, ez is a hozzáadott értéke.”

Nyilvánvalóan a program egy hatalmas adatbázist igényel. Mely országok szolgáltatták az adatokat és egyáltalán, hogyan született meg ez az adathalmaz?

„A legérzékenyebb kérdést említette, de véleményem szerint meg lehet állapodni azokkal az országokkal, amelyek számos más ország törvényi előírásait felhasználják, amelyek aztán a projekt végrehajtásához szükségesek. De mindezt elő kell készíteni. Szerencsére a politikai akarat a helyén van, és sikerült egy olyan mindenki számára alkalmas adathalmazt kialakítanunk, amely folyamatosan bővül a jövőben.”

Vannak országok, amelyek nem használják a szoftvert, és ha igen akkor miért nem?

„Ez ismét egy érdekes kérdés, mivel a személyes adatok kezelői a légiközlekedési társaságok. Tehát azt hiszem, hogy senkit sem szabad kizárni ebből a technológiából, mivel mi globálisan gondolkozunk és ez csak így működőképes.”

Ön szerint a terrorizmust csak egyetemes megközelítéssel lehet legyőzni, vagy minden államnak a saját felelőssége, hogy fellépjen ellene?

„Ebben az esetben ismét globális és nemzeti szempontból is meg kell vizsgálnunk az ügyet. Úgy gondolom, hogy mind nemzeti, mind pedig nemzetközi tényezőkre szükség van. Szeretnék gratulálni a magyar kormánynak ahhoz, hogy megszervezte a két napos terrorizmus ellenes konferenciát, mert a terrorizmus elleni küzdelem nemzeti felelősség. A nemzetközi szervezetek pedig, mint például az ENSZ vagy az Európai Unió további feltételeket teremthetnek a terrorizmus hatékonyabb legyőzéséhez. De a fő felelősség a tagállamokat terheli. Ezt mondja ki a Biztonsági Tanács valamennyi közgyűlési határozata és a terrorizmus elleni globális stratégia is ezen alapszik. Úgy gondolom, hogy minden országnak gondoskodnia kell a terrorizmus elleni küzdelem lehetőségeiről, és ha ezt nem teszi meg, akkornagyon törékennyé válhat. Ezt a törékenységet pedig idővel kihasználják a terroristák, például az országba való belépéskor és megkísérlik a káosz-keltést.”

Milyen kötelezettségeket kell vállalnia egy országnak a terrorizmus legyőzése érdekében?

„Különböző intézkedéseket hozhatnak az országok, de a legfontosabb a megelőzés. Ez a terrorizmus ellenes nemzetközi konferencia, amelyet a magyar kormány közösen szervezett az ENSZ terrorizmus ellenes központjával, megmutatja, hogy a megelőzésnek a terrorizmus elleni fellépésnek kell a központi kérdésnek lennie. Csak így érthetjük meg a kiváltó okokat és csak így tudjuk hatékonyan kezelni a problémát. Az országoknak tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogi kötelezettségeket, a nemzetközi jog keretein belül foglalkozniuk kell a terrorizmus elleni küzdelemmel, és szép lassan így lehet majd - a kiszámítható jövőben - megszabadulni a terrorizmustól. Nagyon nehéz feladat a terrorizmus legyőzése, sokat tettünk már érte, de a következő időszakban még többet kell tenni, ez a valódi biztonsági kihívás.”

A terrorizmus egy hatalmas jelenséggé vált az elmúlt 20 évben. Hol szerepel az ENSZ napirendjén?

„Ez egy nagyon jó kérdés, köszönöm. A kormányok és államok vezetőinek nyilatkozatait elemeztük a tagállamok legutóbbi közgyűlésén. 116 tagállam hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni küzdelem az egyik legfontosabb nemzeti prioritás. Tehát úgy gondolom, hogy ez a mutató, eszerint az ENSZ országai számára a terrorizmus elleni küzdelem valóban nagyon nagy kihívás, és nekik kell foglalkozniuk a helyzettel. Továbbá hangsúlyozom, hogy ez a legkevésbé politizált kérdés az ENSZ-en belül, mivel a terrorizmusra senki sem immúnis. Közös egyetértés van abban, hogy a terrorizmus legyőzése csak közös erőfeszítésekkel lehetséges. Azt hiszem, hogy ez nagyon ígéretes nemcsak a terrorizmus elleni küzdelem szempontjából, hanem a jobb megértés érdekében, a bizalom megteremtése érdekében is a tagállamok között. Ez a bizalom jelenleg hiányzik. A terrorizmus elleni hatékony küzdelem azonban hozzájárulhat a bizalom helyreállításához.”

A teljes beszélgetés Heti terror című műsorunkban volt látható és itt tekinthetik meg: 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!