2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Hatástalan a pártpreferenciákra az előválasztás

A részvételüket biztosra ígérő szavazók pártpreferenciája alapján „most vasárnap” a Fidesz 53, az egyesült baloldal a szavazatok 45 százalékát szerezné meg – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Mindez a mostani kormánypárt további kényelmes kormányzását tenné lehetővé, mintegy 120 mandátummal a 199-ből.

  • Hatástalan a pártpreferenciákra az előválasztás

Az intézet szerint a baloldali pártok egyesülési folyamatának fontos állomása az előválasztási küzdelem, amely elsősorban nem a jelöltek személyének kiválasztásáról szól, sokkal inkább egy átfogó mozgósító kampány. Hozzátették: a nyilvánosságra hozott résztvevői létszám a baloldali szavazótábornak alig több mint a negyede. Ugyanakkor a Fidesz sem maradt tétlen, és hasonló mozgósító kampánnyal válaszolt az előválasztásra.

Sőt a kormánypárt Gyurcsány és Karácsony személyét középpontba állító petíciója még jobban is teljesített, könnyebb volt a résztvevőket megnyerni vele. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc elrettentő erejét mutatja, hogy a minimális elmozdulás a Fidesznek kedvezett – hívja fel a figyelmet a Nézőpont Intézet.

A kutatásból kiderül, a két mozgósító kampány összességében hatásában kiegyenlítette egymást: mindkét szavazótábor elszántabbá vált, de alapvetően a két szavazótábor közötti versenyhelyzet nem változott. A két politikai tábor között ugyan azonosítható hétszázaléknyi egyéb pártra szavazó, de ők nem rendelkeznek világos preferenciával, konkrét pártnevet csak kevesebb mint harmaduk jelölt meg preferenciájaként, amely a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya párt aktuális gyengeségét is mutatja.

A Nézőpont Intézet összesítése szerint a Fidesz előnye július óta hónapról hónapra növekszik, összességében elmondható, hogy a Gyurcsány Ferenc személyét középpontba állító kormánypárti kampány politikailag működik, a Fidesz-tábort egyben tartja és enyhén növeli, a baloldal számára pedig a volt kormányfő személye továbbra is megosztó.

A Nézőpont korábbi felméréseinek a számai is azt mutatták, hogy a kormánykritikus szavazók harmada is a volt szocialista kormányfő politikából való távozását kívánja.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!