2020. szeptember 24.,
csütörtök, Gellért, Mercédesz napja

Hatályon kívül helyezné Trianon ratifikációját a Mi Hazánk

MTI

2020. március 4., szerda 11:02

A trianoni békeszerződést ratifikáló 1921-es törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezte a Mi Hazánk Mozgalom színeiben politizáló három független országgyűlési képviselő.

A javaslatot Apáti Istvánnal és Dúró Dórával közösen jegyző Fülöp Erik szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a közel százéves törvény olyan "elképesztő valótanságokat" tartalmaz, hogy a javasolt lépést minden politikai pártnak és független képviselőnek támogatnia kell.

Példaként említette, hogy a törvényben Sopron és további kilenc környező település Ausztria részeként szerepel, valamint a jogszabály olyan korlátozásokat tartalmaz, amelyek alapján Magyarország gyakorlatilag nem tarthatna fenn önálló hadsereget.

Elsősorban az erkölcsi, morális hitelességünknek megfelelve kezdeményeznünk kell a trianoni békeszerződés felülvizsgálatát - mondta.

Kérdésre válaszolva erkölcsi kötelességnek nevezte a Trianon okozta igazságtalanságok eltörlését, hozzátéve, e lépés megtétele után további politikai lépésre nyílik lehetőség.

Ezek között említette a határon kívülre szakadt magyarok autonómiatörekvéseit és az esetleges kártérítést, egy másik kérdésre válaszolva ugyanakkor nagyon kényes kérdésnek nevezte az esetleges határmódosítást.

Száz év akár a magyar történelemben, akár a világtörténelemben nem jelenthet örökkévalóságot - fogalmazott, megjegyezve, jelenleg "nem biztos, hogy van erre lehetőség", esély, és nem is ez kezdeményezésük elsődleges célja.

Bármikor adódhat olyan helyzet Magyarország előtt, amikor ezekkel a lehetőségekkel élni kellene - mondta Fülöp Erik.

 

MTI