2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Kivizsgáltatná a Jobbik az útlevélbotrányt

Hír TV

2018. május 11., péntek 13:53, frissítve: péntek 16:44

Kivizsgáltatná a Jobbik az útlevélbotrányt. Az ellenzéki párt a nemzetbiztonsági bizottság soron következő rendes ülésén külön napirendi pontként fogja vizsgálni: hogyan juthattak csalással közel 700 magyar útlevélhez külföldiek. Bár többször is figyelmeztettek a problémára, a kormány ezeket rendre figyelmen kívül hagyta. A párt szerint szégyen, hogy a visszaélésekre az Egyesült Államok hívja fel a figyelmet.

„Akár jogszabály-módosításra is javaslatot tehet maga a nemzetbiztonsági bizottság, mint a területért felelős szakpolitikai grémium – közölte Mirkóczki Ádám, hozzátéve: én azt gondolom, hogy nincs kellően szabályozva, és túl sok a kiskapu itt. Akár az egyszerűsített honosítási eljárás tekintetében, akár a magyarországi állampolgárság megszerzésének tekintetében, és ezt a leghatékonyabban jogszabály-változtatással lehet eszközölni” – húzta alá a párt országgyűlési képviselője.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium megállapítása szerint legalább 65 külföldi juthatott be az Egyesült Államokba a magyar útlevél-kiadási rendszer hiányosságai miatt – és közülük mintegy 30-an még mindig ott vannak, mert nem tudják fellelni és kitoloncolni őket. Amerikai tapasztalatok szerint a hasonló úton bejutók egy része szervezett bűnözéssel, vagy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozhat.

 

A KDNP frakcióvezetője szerint a Belügyminisztérium (BM) eléri, hogy megmaradhasson a magyar állampolgárok Egyesült Államokra vonatkozó vízummentessége. Harrach Péter szerint az Amerika által emelt kifogások nem politikai természetűek.

A Direkt36.hu és a The Washington Post csütörtökön megjelent cikke szerint az amerikai vízummentesség megvonása fenyegeti Magyarországot az egyszerűsített honosítással kapcsolatos visszaélések miatt.

„Én úgy érzem, hogy egyértelműen szakmai kérdésről van szó és nem politikai kérdésről. A reményünk az, hogy ez érvényes az Egyesült Államok részéről is, tehát ezt a Belügyminisztérium a saját apparátusával biztos vagyok benne, hogy meg tudja oldani” – mondta a kormánypárti politikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!