2021. július 26.,
hétfő, Anna, Anikó napja

Orbán Viktor: 30 éve, hogy a hidegháborút megnyertük!

Hír TV

2021. június 19., szombat 10:33

1991. június 19-én hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot. A 30. évfordulón Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a Pesti Vigadóban.

 

 

Ha nincs rend a szavainkban, nincs rend a gondolatainkban sem - mondta Orbán Viktor. Európa örök, voltak jobb és rosszabb időszakai. 

30 éve, hogy a hidegháborút megnyertük! Európa utolsó máig élő szabadságharcosai vagyunk. (..) Európát nekünk kell megjavítani és visszavezetni a normális útra. 

Orbán Viktor: Európa egy kulturális képződmény, és egyben lemásolhatatlan

Orbán Viktor a beszéde elején azt mondta, ez az a nap, amikor Magyarország először megszólal az Unió jövőjéről szóló vitában. A szavak pontos értelme a legfontosabb, mert ha nincs rend, akkor nincs rend a gondolatainkban - tette hozzá. A kormányfő közölte, hogy Európa részéhez tartoznak azok az országok is, akik nem tagjai az Uniónak.

Európa egy kulturális képződmény, és egyben lemásolhatatlan.

Jobb és rosszabb korszakok

Orbán Viktor elmondta, hogy Európa életében jobb és rosszabb korszakok váltották egymást, de Európa örök. Az EU egy politikai képződmény, amelyet azért hoztak létre, hogy megvédjék országaik gazdasági és katonai érdekeit - tette hozzá.

Azért jött létre az EU, hogy ne vesszen el a remény, hogy egyszer Európa sorsáról az európaiak dönthetnek majd.

A kormányfő közölte, hogy csak a németek 45 százaléka mondta azt, hogy szabadon elmondhatja a véleményét egy idei júniusi felmérés szerint. A nemzet és a család egyszerre áll támadás alatt - tette hozzá.

Mi történt az EU-val?

Orbán Viktor azt kérdezte, mi történt a mi Európai Uniónkkal? 2008-ban még 25 százaléka volt a világ GDP-jének, míg 2019-ben már csak 18 százalékát adta. A világ legnagyobb ötven cége közül 2001-ben még 14 volt európai, míg ma csak 7. Az elmúlt 25 évben húsz olyan cég alakult, amelynek értéke 100 milliárd dollár volt, de ebben egyetlen európai sincs - mondta a kormányfő. A világ 10 legnagyobb katonai kiadással rendelkező országa között csak két európai van - mondta.

Az Unió polgárainak csak a negyede gondolja, hogy a következő generáció jobban fog élni 

- tette hozzá.

"A szovjetek nem kimentek, hanem kiszorítottuk őket"

Orbán Viktor elmondta, hogy konvergencia helyett divergenia van az unióban. Csak Németország és Hollandia nyer az euróval, míg a többiek vesztenek - tette hozzá. 30 éve, hogy a hidegháborút megnyertük - mondta a kormányfő. A miniszterelnök felidézte, hogy a közép-európai népek felsorakoztak a lengyelek mellé, és megnyerték a hidegháború utolsó szakaszát, a szabadság nem beköszöntött, hanem kivívtuk.

A szovjetek nem kimentek, hanem kiszorítottuk őket. 

Orbán Viktor: Nekünk kell megjavítani és átalakítani az uniót

Ma is ugyanazok vagyunk, akik voltunk, Európa utolsó szabadságharcosai - mondta a kormányfő. Most amikor az EU bajban van, akkor nem fog magától megjavulni.

Nekünk kell megjavítani és átalakítani az uniót, és visszavezetni a helyes útra.

Kiszervezés Soros szervezeteinek

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Brüsszel kiszervezte a hatalmát a Soros-féle NGO-knak és az amerikai demokratáknak. Politikai testületté alakult az Európai Bizottság, és később jogállami jelentéseket készített.Az utóbbit kiszervezték a tagállamokban működő NGO-knak, és ezek tipikusan Soros György hálózatához tartoznak.

Az ő adatszolgáltatásuk alapján minősítik a demokratikusan megválasztott tagállami kormányokat, és büntetik azokat, akik nem tetszenek nekik.

Helyre kell állítani az uniós demokráciát

Közös gazdasági siker nélkül az EU szét fog esni - mondta Orbán Viktor. Csak olyan politikát lehet támogatni, ami közös gazdasági sikert alapoz meg. Brüsszel ehelyett visszaél a hatalmával, és szétveri magát. A következő időszak a járványok és a migráció kora lesz, és egy ilyen helyzetben kell sikeresnek lenni.

Csak a demokrácia helyreállítása révén lehet sikeres az EU.A tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával egy új szervezet kell.

Orbán Viktor: 30 éve azt hittük, hogy Európa a jövőnk, míg most mi vagyunk Európa jövője

Orbán Viktor elmondta, hogy kaptunk egy lehetőséget, hogy megállítsuk Brüsszel elmoszkvásodását. Mi tudjuk, milyen veszély fenyeget. Mi voltunk mindig Európa szabadságharcosai. Mi kiharcoltuk, a nyugatiak pedig megörökölték a szabadságot - tette hozzá.

30 éve azt hittük, hogy Európa a jövőnk, míg most mi vagyunk Európa jövője.

Csak ebből születhet meg az új európai reneszánsz - zárta beszédét a kormányfő.

Hír TV/ Origo/ MTI