2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

Hamis papírokkal pályázott a BKV busztenderre a CR-Facilities

2021. március 5., péntek 15:01

Tovább bonyolódik a BKV buszbérlési tendere körüli botrány. Az Informátor birtokába jutott dokumentumok alapján a CR-Facilities hamisított aláírásokkal ellátott papírokkal pályázott. A dokumentumok szerint egy osztrák céget bíztak meg alvállalkozóként, azonban a Volvo még december elején felhívta a BKV figyelmét arra, hogy ők semmiféle szerződést nem írtak alá.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt írt ki közbeszerzési eljárást a BKV, alacsony-padlós, légkondicionált csuklós buszokra. Ebből a tenderből később hatalmas botrány kerekedett. Ugyanis egy olyan cég nyert, ami a pályázat kiírásakor még nem is létezett.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk - a nyertes cég, a CR-Facilities, három cégből jött létre, amiből a többségi tulajdonos a Cratis Leisztinger Tamáshoz, azaz Tüttő Katához, Karácsony Gergely főpolgármester-helyetteséhez is köthető.

A CR- Faceilities aztán a botrány kitörését követően november 27-én már azt jelezte, hogy nem tudja időben leszállítani az ígért hat buszt a BKV-nak.

Az Informátor tavaly évvégi adásait követően egy magánszemély tett feljelentést. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik.

Az ügy azonban tovább bonyolódik. Az Informátor birtokába jutott dokumentumok azt támasztják alá, hogy a BKV Zrt. és a CR-Facilities között létrejött egy bérleti szerződés október végén. A szerződésből kiderül, hogy a CR-Facilities megbízott egy osztrák céget, mint alvállalkozót, akiknek – mint a dokumentumban szerepel – az adatait a közbeszerzési eljárásban gazdasági és pénzügyi alkalmasság igazolásához felhasználta. Sőt kezesként jelölik meg az érintett céget.

Az Informátor birtokába jutott néhány olyan dokumentum is, amelyek alapján a CR-Facilities az érintett osztrák céggel a pályázat megnyerése előtt egy előszerződést kötött, ez alapján a pályázat eredményhirdetése után pedig létrejött egy alvállalkozói szerződés.

Azonban az Informátor birtokába jutott egy olyan dokumentum is amiben az osztrák cég jogi képviselője december 4-én azt jelezte a BKV-nak, hogy ők semmiféle szerződést nem írtak alá. Tehát azt állítják, hogy a pályázathoz csatolt dokumentumban, amiben az említett alvállalkozóként megjelölt cég szerepel és gyakorlatilag kezesként is meg van jelölve, meghamisították az aláírásukat.

Az Informátornak sikerült utolérnie Tóth Erikát is a CR-Facilities ügyvezetőjét, a cég egyetlen alkalmazottját. Azonban meglepő módon nem igazán volt bőbeszédű.

Az érintett cég egyébként az a Volvo Austria Kft. akik már korábban is szóba kerültek az ügyben, mert mint kiderült a CR-Facilities egyszerűen egy olyan referenciát mutatott be sajátjaként, amely nem is neki szólt. A Volvo Austria ugyanis egy svájci cégnek állította azt ki.

HírTV

Az ügyről még több izgalmas részletet tudhatnak meg a ma este 20.30-kor kezdődő Informátor című oknyomozó magazinműsorunkból.