2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Hallgat a Fidesz a párttörvény módosításához fűzött ÁSZ-véleményről

Hír TV

2017. december 13., szerda 07:24, frissítve: szerda 08:50

A HVG.hu cikkezett arról, hogy az ÁSZ tavasszal még nem tartotta elégségesnek a tiltott pártfinanszírozás szabályozását, ezért megörült a kormánypárt javaslatának.

A kétharmados törvénymódosítás megbukott a parlamentben, ám időközben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) aggályai eloszlottak: a kormánytól papíron független számvevőszék az eredeti szabályozásban is megtalálta a jogalapot a vezető ellenzéki párt, a Jobbik megbírságolására.

A Jobbik tavasszal kezdte támadni a miniszterelnököt, a plakátok többsége a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetési cégek felületein jelent meg. A Fidesz felvette a kesztyűt, a kormánypárt törvényt módosított. Az Állami Számvevőszék pedig, amelyet egy volt fideszes politikus irányít, százmilliókra bírságolná az ellenzéki pártot. Az ÁSZ szerint ekkora árkedvezményt kapott a Jobbik a Simicska-cégektől, ami tiltott támogatásnak minősül.

A számvevőszék döntése egyelőre nem végleges. Ha azzá válik, nincs ellene bírósági jogorvoslat.

„Az Állami Számvevőszék bírósági kontroll nélküli és kvázi jogerős, egy egyfokú és bíróság előtt nem támadható eljárása valószínűleg alaptörvény-ellenes. Az Alkotmánybírósághoz lehet fordulni miatta, és meg is fogjuk tenni” – fogalmazott Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A párttörvény módosítását a Fidesz kezdeményezte is, ám a kétharmados jogszabály elbukott az ellenzék ellenállásán.

Az LMP korábbi frakcióvezetője szerint egy pártot akkor lehetne jogszerűen elmarasztalni egy plakátkampányért, ha nyár elején átment volna a párttörvény módosítása.

„A számvevőszék amikor az úgynevezett jelentéstervezetet elkészíti, azt csak az ellenőrzött szervnek, személyeknek küldi meg. Legyen az párt, önkormányzat vagy bárki, akinek az ellenőrzésére jogosult és köteles a számvevőszék. Azt, hogy ez a jelentéstervezet kiment, hogy a számvevőszék sajtóközleményt adott ki, nem lehet másként értelmezni, mint hogy a számvevőszék kilépett a szerepéből” – mondta Schiffer András.

A HVG.hu értesülése szerint a párttörvény módosításáról a Fidesz-frakció annak idején kikérte a számvevőszék véleményét, és az ÁSZ egyetértett a javaslattal. Azt, hogy ez valóban így volt-e, a frakció szóvivője meg tudta volna mondani. Ő volt az egyik benyújtója a törvénymódosításnak. Ám Halász János nem segítette ki Gulyás Gergelyt, aki akkor még nem volt frakcióvezető.

„Igyekszem mindent elolvasni, de még így sem tartom egy képviselő kötelezettségének, hogy fél év után az Állami Számvevőszéknek az ezzel kapcsolatos észrevételeire úgy emlékezzen, hogy nem ő volt a címzett” – jelentette ki a frakcióvezető.

A plakátkampányokon végül egy feles törvény, a településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorítottak a kormánypártok. Gulyás Gergely azt állítja, hogy a Jobbikra a feles törvény alapján is kiszabható volt a bírság.

2010-ben Simicska Lajos még jóban volt a Fidesszel, az ő érdekeltségei bonyolították le a párt akkori plakátkampányát. A 24.hu által bemutatott dokumentumok szerint 2010-ben a Fidesz is áron alul hirdetett, amit Gulyás Gergely tagad.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!