2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Belföld

Halász János: Példátlan Czeglédy Csaba mentelmi joga

Példátlannak nevezte Halász János, hogy az Országos Választási Bizottság ellenzéki delegáltjai nem szavazták meg Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

  • Halász János: Példátlan Czeglédy Csaba mentelmi joga

A Fidesz frakció-szóvivője szerint ezzel a visszaéltek tisztségükkel és egy köztörvényes bűnöző mellé álltak a bírósággal szemben. Halász János minden ellenzéki delegáltat nevesített és hozzátette: az Országos Választási Bizottságban a bal és a jobboldal összezárt Gyurcsány emberéért.

"Példátlan, amit ők tettek. Méltatlanná váltak tisztségükre. szavazatukkal megakadályozták, hogy folytatódni tudjon a büntető eljárás egy olyan köztörvényes bűnözővel szemben, akit nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolnak. Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat. Több mint 6 milliárdot tüntetett el. Az ellenzék pedig egyértelműen összezárt, hogy Gyurcsány emberének falazzon."

Czeglédy Csaba nemrég még megbilincselt kézzel állt a bíróság előtt. Tavaly év évgén szüntette meg a szocialista politikus letartóztatását a másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék. Gyurcsány ügyvédje a gyanú szerint diákmunkaerő-közvetítő cégével 6,3 milliárd forintos kárt okozott az államnak. Több száz diákot károsítottak meg, akiknek a kártalanítását a kormány vállalta magára. A börtönviselt szocialista politikus – szabadulása után – szinte azonnal felkerült a DK EP listájára.

A Nemzeti Választási Bizottság a héten döntött arról, hogy nem függeszti fel a szocialista Czeglédy mentelmi jogát. A felfüggesztéshez a Bizottság kétharmadának szavazata kellett volna, de az ellenzéki pártok által delegált tagok nemmel szavaztak. Így megszűnik Czeglédy ellen a büntetőeljárás, aminek örült a politikus. 

"Büntetőügy szempontjából nincsen jelentősége, hiszen egészen mostanáig is mentelmi jogom volt és szemmel láthatóan nem szöktem meg és dolgozom egyébként a kampányban is, talán az, hogy kamujelölt lennék, az nem mondható rólam" - mondta Czeglédy Csaba, a DK EP képviselőjelöltje.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője azt mondta:
"Czeglédy Csaba egyébként nem titkoljuk a Demokratikus Koalíció kampányának egyik fontos szereplője."

A Demokratikus Koalíció továbbra is hősként tekint Czeglédyre. Arató Gergely szerint helyes volt az NVB döntése.
Hozzátette: Ha valakivel szemben azért indítanak – bármilyen ügy miatt - eljárást mert ő politikai tevékenységet végez márpedig nem a mi megítélésünk szerint mert ebbe nem egy számít, hanem az erre jogosult NVB megítélése szerint Czeglédy Csaba esetében fölmerülnek ilyen politikai motívumok akkor helyes a mentelmi jog fenntartása.

 Halász János szerint a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjai ezzel a döntésükkel visszaéltek tisztségükkel és egy köztörvényes bűnöző mellé álltak a bírósággal szemben. A szóvivő minden ellenzéki delegáltat nevesített és hozzátette: a Nemzeti Választási Bizottságban a bal és a jobboldal összezárt Gyurcsány emberéért.

Halász János a Fidesz frakciószóvivője úgy fogalmazott:

Méltatlanná váltak tisztségükre. szavazatukkal megakadályozták, hogy folytatódni tudjon a büntető eljárás egy olyan köztörvényes bűnözővel szemben, akit nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolnak. Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat. Több mint 6 milliárdot tüntetett el. Az ellenzék pedig egyértelműen összezárt, hogy Gyurcsány emberének falazzon. 

A kereszténydemokrata Nacsa Lőrinc korábban hasonlóképp nyilatkozott.

Erre a börtönviselt Czeglédy saját facebook oldalán reagált, ahol bohócnak nevezte a KDNP-s politikust.

A szocialisták elnöke nem akart nyilatkozni Czeglédy Csabával kapcsoltban azt azonban elmondta, hogy a börtönviselt politikus felfüggesztette tagságát a szocialista pártban.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta:

Küldött egy levelet, az alapszabály értelmében most a választások idején ő nem gyakorolja a párttagsági jogait nem kívánunk most konfliktusba az Európai Parlamenti választások során. 

Közben a Magyar Nemzet írt arról, hogy Börtönviselt baloldaliak álltak ki Czeglédyért ugyanis nemrég tartotta első rendezvényét a Nemzeti Bilincs Egyesület – melynek vezetői között korábban büntetőeljárás alá vont közéleti szereplők vannak. A portál szerint a rendezvényen több felszólaló is nyíltan kiállt Czeglédy mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!