2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Hagyományőrző locsolás a Skanzenben

Hír TV

2018. április 2., hétfő 18:32, frissítve: hétfő 18:32

Idén is bemutatták a locsolkodás hagyományos formáját is a szentendrei falumúzeumban. A Skanzen ünnepi programsorozatára ezúttal is sokan voltak kíváncsiak.

Hosszú sorok kígyóztak a Skanzen előtt, a nagy szél ellenére sok ezren látogattak ki a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A legények már a bejáratnál meglocsolták a lányokat. A hagyományok ápolása mellett a szórakoztatásé és a játékoké volt a főszerep.

Sokan a kisgyerekek miatt választották a Skanzent úti célnak, több család érkezett a határon túlról. „Eljöttünk kicsit körülnézni a családdal, kislánnyal, legyünk egy kicsit a friss levegőn, a húsvéti szokásokból már csak ez a kis locsolkodás van, ennyi” – mondta egy szülő.

A húsvét egyik legélőbb hagyománya a locsolkodás, ennek klasszikus formáját mutatták be a népi ruhába öltözött fiatalok. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban visszatérő vendég a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes. Vezetőjük szerint sok népszokás kiveszett már az ünnepből.

„Ilyenkor szoktak határt járni az emberek. Megnézték, hogy kibújtak-e a vetések, jók-e, mennyire károsította a fagy. Csoportosan az egész falu, vagy legalább egy gazdaközösség ment. Ez olyan szokás, amely most már teljesen kiveszik” – mondta Palenik József, a Lajta Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

A népviseletbe öltözött fiatalok bemutatták, hogy is nézett ki a locsolás nemzedékekkel ezelőtt.

A látogatókat kirakodóvásár, ügyességi játékok várták, és kipróbálhatták a hagyományos hímestojás-készítést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!