2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Hadházy nem tett eleget a NAIH felszólításának

2019. november 19., kedd 07:00

A határidő leteltéig nem tett eleget a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felszólításának az általa gyűjtött aláírásokkal kapcsolatban Hadházy Ákos – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

Hozzátette, a független képviselő ezzel a hatósági eljárást kockáztatja, ami akár bírsággal is végződhet. Ahogy október végén a Magyar Hírlap beszámolt róla, vizsgálata során a NAIH számos adatvédelmi hiányosságot talált Hadházy Európai Ügyészséghez történő csatlakozást célzó aláírásgyűjtő akciójával kapcsolatban.

Péterfalvi Attila akkor elmondta: a képviselő érvényes jogalap nélkül gyűjtötte 2018. július 19. és 2019. május 30. között az aláírásokat, ezért felszólították, hogy haladéktalanul törölje a kezdeményezéssel összefüggésben az érintettektől gyűjtött valamennyi személyes adatot. A képviselőnek az előírt intézkedésekről a felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban kellett volna tájékoztatnia a hatóságot.

A vizsgálat egyebek mellett megállapította, hogy az aláírásgyűjtő ívhez tartozó adatkezelési tájékoztatóban Hadházy Ákos mint adatkezelő nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról, de a képviselő az aláírásgyűjtő ívek online feltöltése során is megsértette az adatvédelmi előírásokat. Az érintettek adatkezeléshez történő hozzájárulásának hiányoztak a legfontosabb fogalmi elemei, amelyek megléte szükséges ahhoz, hogy az adatkezelés jogalapja érvényes legyen. Ismert, Hadházy akciója sikertelen volt, de hogy az általa gyűjtött aláírásokkal mi lett, azóta sem tudni.

Magyar Hírlap