2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hadházy: A mentelmi jogom mögé bújik Simonka

Hír TV

2017. november 13., hétfő 20:32, frissítve: hétfő 22:59

Bár az LMP-s Hadházy Ákos kérte saját mentelmi jogának a felfüggesztését, az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn a parlamentben leszavazta. Az LMP társelnökét Simonka György fideszes képviselő rágalmazás miatt szeretné beperelni, amiért azzal vádolta meg, hogy Dél-Békésben Simonka György a saját magához és családjához köthető cégekhez csatornázott uniós fejlesztési támogatásokat. Hadházy Ákos szerint Simonka György így valójában az ő mentelmi joga mögé bújt, hiszen így nem kell bíróság előtt tisztáznia magát.

Az LMP-s Hadházy Ákos tavaly októberben vádolta meg Simonka György fideszes parlamenti képviselőt azzal, hogy a hozzá és a családjához köthető cégeken keresztül több mint 22 millió forintot kaptak arra, hogy dinnyét és paprikát kóstoltassanak áruházakban. Simonka rágalmazásért feljelentette Hadházyt, akit azonban parlamenti képviselőként véd a mentelmi joga.

A Békéscsabai Járásbíróság a 14b222/2017/5. számú végzésében Hadházy Ákos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta magánvádas ügyben – ismertette Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Ehhez azonban kell az Országgyűlés többségének hozzájárulása.

Az Országgyűlés bizottsága hétfői ülésén – követve az eddigi töretlen gyakorlatát, magánvádas indítványról van szó – úgy döntött, hogy ne függesszük fel Hadházy képviselő mentelmi jogát – közölte Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke.

Én viszont arra kérem a parlamentet, hogy függesszék fel a mentelmi jogomat. Kérem, hogy adjanak ki – hangoztatta Hadházy.

Ha ugyanis kiadná az Országgyűlés Hadházyt, akkor Simonka Györgynek a bíróságon kellene bebizonyítania azt, hogy csak rágalom a közpénzek családi cégeihez juttatása.

Nem én bújok és nem is akarok a mentelmi jogom mögé bújni, hanem ő szeretne az én mentelmi jogom mögé bújni. Jó lenne, ha nem tehetné meg. Az ügy elképesztő: dinnye- és paprikakóstolásra kapott az egyik családtagjának a cége 20 millió forintnyi európai uniós pénzt – mondta az LMP képviselője.

Az Országgyűlés Fidesz–KDNP-s többsége végül nem függesztette fel az LMP-s politikus mentelmi jogát. Simonka Györgynek így nem kell bíróságon bebizonyítania, hogy amit Hadházy mond, az csak rágalom.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!