2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Habony nem kap pénzt, de bárkivel beszélgethet

,

2015. április 23., csütörtök 20:55, frissítve: péntek 15:31

Továbbra sem tudni, ki valójában Habony Árpád és milyen tevékenységet végez a vezető kormányzati politikusok körében. Kedden Orbán Viktor miniszterelnök cáfolta, hogy hivatalos szerződésük lenne a médiavállalkozóval, a kancelláriaminiszter is azt ismételte meg ma, hogy Habony nem kap állami pénzt tanácsadásáért, de bárkivel beszélgethet.

„Ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel, szerződésben nem állunk vele, minden egyébbel a népesség nyilvántartóhoz tessék fordulni.” Nincs hivatalos kapcsolat Orbán Viktor és Habony Árpád között. Ezt a miniszterelnök mondta még kedden egy miskolci sajtótájékoztatón.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy nappal később már azt állította az RTL Híradójának, hogy Habony Árpád magánemberként, ingyen ad tanácsokat annak, akinek akar.

A kancelláriaminiszter szerint annak sincs jelentősége, hogy a Fidesz internetes oldalán 2012-ben tanácsadóként nevezték meg a médiavállalkozót, aki a hírek szerint pártelnökségi és frakcióüléseken is részt vesz. „Elnökségi ülésen én nem találkoztam vele, frakcióülésen pedig talán mindegyiken ott voltam, de eddig soha nem találkoztam vele, a frakcióülésekre pedig meghívottként a frakció képviselői javaslatára több mindenki kapott meghívót, annak a lehetőségét nem zárom ki, de ennek utána kell néznem” – mondta Lázár János.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: a kormány csak a Századvég-csoporttal áll hivatalos kapcsolatban. Azt pedig a bíróság döntheti el, hogy mi tartozik a nyilvánosságra a céggel kötött szerződések közül. „Orbán Viktor nem vesz igénybe hivatalos politikai tanácsadót, a kormány viszont megbízta szerződéses keretrendszerben az önök által ismert kiválasztási eljárás eredményeképpen a Századvég-csoportot azzal, hogy a kormányzatnak szakértői és tanácsadói munkát végezzen el” – tette hozzá Lázár János.

Lázár János a Hír TV azon kérdésére már nem válaszolt, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy Habony Árpád egy cég képviseletében eljárva vesz-e részt fideszes és kormányzati rendezvényeken.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint – aki korábban maga is vezetője volt a Századvégnek – semmi különös nincs abban, ha valaki tanácsokat ad. Csak akkor mindenkit mérjenek azonos mércével, tette hozzá. „Teljes transzparencia híve vagyok, csak azt nem értem, hogy 2010 előtt a Szonda, a Medián, a Political Capital, a Tárki, a GKI vagy a Pénzügykutató kapcsán miért nem voltak ugyanilyen adatkikérések, holott ezek a cégek két és félszer annyi pénzért végezték ezt a munkát, mint a Századvég” – mondta Giró-Szász.

Lázár Jánost az sem érdekli, hogy honnan van bevétele a médiabirodalmat építő Habony Árpádnak.

– Ezek után nem merül fel mondjuk a Fideszben vagy a kormányban, hogy megváljanak Habony Árpádtól?
– Ravasz kérdés, ravasz kérdés, de nem tudunk attól megválni, akivel nincs viszonyunk.

Lázár János arra nem tudott válaszolni, hogy a parlamenti belépővel rendelkező, többször is védett kormányzati szereplők környékén feltűnő Habonynak lenne C típusú átvilágítása, de azt ígérte, utánanéz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!