2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Hableány-tragédia – szakmai hibákról és alkalmatlanságról beszél a sértettek jogi képviselője

Nemzetközi vizeken való hajózásra alkalmatlannak nevezte a Hableány-tragédiát okozó a Viking Sigyn ukrán kapitányát a sértettek egyik jogi képviselője Magyarország élőben című műsorunkban. Sógor Zsolt ügyvéd szerint ugyanis a kapitány nem beszél idegen nyelveket, amelyet alátámaszt, hogy miután észlelte a balesetet, nem tudta magát kifejezni a rádión keresztül. Az ügyvéd szerint a segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelősségre kellene vonni a kapitányt.

  • Hableány-tragédia – szakmai hibákról és alkalmatlanságról beszél a sértettek jogi képviselője

Tóth M. Gábor, az ukrán hajóskapitány ügyvédje Magyarország élőben című műsorunkban azt állította, hogy védence szakmai hibát nem vétett. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. sértetti képviselője szerint ezt a kijelentést ő is és az ügyészség is kétségbe vonja, hiszen a meggyanúsításkor éppen egy szakmai hibát róttak fel a kapitánynak, nevezetesen azt, hogy szabálytalanul vezette a hajót és szabálytalanul próbált előzni, vagyis nem tartotta be a hajózás szabályait. Az ügyvéd kifogásolta, hogy a Viking kapitánya nem vette fel a kapcsolatot a Hableánnyal, valamint vélhetően gyorsabban is haladt a megengedettnél.

Hídszűkülteben pedig konkrétan tilos előzni

– tette hozzá.

A tragédia bekövetkeztekor a Panoráma Deck Kft. két hajója azonnal beszállt a mentésbe és Sógor Zsolt tájékoztatása szerint négy túlélőt ki is mentettek a vízből 11 kilométer/órás sodrásnál, ami igen komoly sebesség. Az ügyvéd úgy tudja, akik ebben a mentésben részt vettek, azok csütörtökön a Bátorságért érdemrendben részesülnek.

Sógor Zsolt szerint több tanút kell bevonni a büntetőeljárásba, hiszen – mint azt Földi-Kovács Andrea műsorvezetőnek kifejtette – esetleg olyan feltáratlan körülmények is kiderülhetnek, hogy talán a Viking kapitánya az ütközés pillanatában nem is látta, mi történt.

Arra a felvetésre, hogy a segítségnyújtás elmulasztása miatt is eljárás indulhat, Sógor Zsolt kifejtette, az ütközés után a Viking 50 méteren belül megállt, majd visszacsorgott, végül mintegy 800 méterrel odébb kikötött.

Azonnal horgonyra kellett volna venni a hajót, mentőcsónakot lebocsájtani és a legénységnek meg kellett volna kezdeni a mentést

– fűzte hozzá.

Szerinte ennek azért lett volna értelme, mert a baleset helyszínétől mintegy száz méterre volt egy másik Viking hajó, amelynek, ha átrádióztak volna, akkor az tudott volna segíteni.

Sógor Zsolt rámutatott, a balesetet okozó Viking kapitánya nyelvismeret hiányában alkalmatlan arra, hogy nemzetközi vizeken hajózzon. A tragédia után sem tudta pontosan elmagyarázni, hogy mi történt, hanem „vegyes nyelven” angolul, németül és oroszul adott jelentést arról, hogy baleset történt.

Teljes beszélgetés:

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!