2022. 08. 19. Péntek Huba napja
Jelenleg a TV-ben:

1920 - Az új Közép-Európa

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Ha repedezik, próbáljunk lefeküdni

A jégről mentést gyakorolták a tűzoltók az Egerszalóki tónál. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatán egy jeges vízbe esett lékhorgászon kellett segíteni. A hivatásos és önkéntes mentőcsoportok létrával és csónakkal is gyakorolták a mentést, hogy éles helyzetben minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak segíteni.

  • Ha repedezik, próbáljunk lefeküdni

A szimulált baleset szerint lékhorgászni indult egy ember az Egerszalóki tóra. A jég azonban nem volt elég vastag, és beszakadt a horgász alatt.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatán az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók, és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport több különböző módszerrel is bevetett.

„Nekünk csónakunk van, ha beszakad a jég, akkor se történik probléma. Ezért választottuk ezt. Tehát csónakkal megyünk, a csónak biztosításával. Hordágyra ráhelyezve a sérültet szépen kihúzzuk őket” – mondta Kovács József, az Agria Speciális Mentő-és Tűzoltócsoport elnöke.

A tűzoltók a járművekben rendszeresített eszközöket használták a mentéshez. A jégen létrák segítségével közlekedtek, ezekre tették a mentendő bábut, majd társaik kötelekkel a partra húzták őket.

A katasztrófavédelem szakembere arra figyelmeztet, hogy a befagyott tavakon csak az erre kijelölt helyeken szabad a jégre lépni, egyéb esetben tilos és életveszélyes.

„Ha mégis rámegyünk, sose legyünk egyedül, mindig legyen valaki, aki segítséget tud hívni, ha bármi baj történik. Ha a jég repedezik alattunk, akkor próbáljunk meg lefeküdni rá, vagy a testsúlyunkat minél nagyobb területen eloszlatni rajta, és próbáljuk megközelíteni a partot. Ha pedig beszakadtunk, a kezünket felemelve minden erőfeszítést tegyünk meg arra, hogy a jég alá ne csússzunk be” – tanácsolja Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szabad vizekbe vágott léket legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni, az 1 négyzetmétert meghaladó területű léket pedig 1 méter magasságban, korláttal kell körülhatárolni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyilkos vihar Ausztriában

Gyilkos vihar Ausztriában

Két gyerek is meghalt az Ausztriában pusztító vihar miatt egy karintiai tóparton, ahol fákat csavart ki a földből az orkánerejű szél.

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!