2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Belföld

Ha repedezik, próbáljunk lefeküdni

A jégről mentést gyakorolták a tűzoltók az Egerszalóki tónál. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatán egy jeges vízbe esett lékhorgászon kellett segíteni. A hivatásos és önkéntes mentőcsoportok létrával és csónakkal is gyakorolták a mentést, hogy éles helyzetben minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak segíteni.

  • Ha repedezik, próbáljunk lefeküdni

A szimulált baleset szerint lékhorgászni indult egy ember az Egerszalóki tóra. A jég azonban nem volt elég vastag, és beszakadt a horgász alatt.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatán az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók, és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport több különböző módszerrel is bevetett.

„Nekünk csónakunk van, ha beszakad a jég, akkor se történik probléma. Ezért választottuk ezt. Tehát csónakkal megyünk, a csónak biztosításával. Hordágyra ráhelyezve a sérültet szépen kihúzzuk őket” – mondta Kovács József, az Agria Speciális Mentő-és Tűzoltócsoport elnöke.

A tűzoltók a járművekben rendszeresített eszközöket használták a mentéshez. A jégen létrák segítségével közlekedtek, ezekre tették a mentendő bábut, majd társaik kötelekkel a partra húzták őket.

A katasztrófavédelem szakembere arra figyelmeztet, hogy a befagyott tavakon csak az erre kijelölt helyeken szabad a jégre lépni, egyéb esetben tilos és életveszélyes.

„Ha mégis rámegyünk, sose legyünk egyedül, mindig legyen valaki, aki segítséget tud hívni, ha bármi baj történik. Ha a jég repedezik alattunk, akkor próbáljunk meg lefeküdni rá, vagy a testsúlyunkat minél nagyobb területen eloszlatni rajta, és próbáljuk megközelíteni a partot. Ha pedig beszakadtunk, a kezünket felemelve minden erőfeszítést tegyünk meg arra, hogy a jég alá ne csússzunk be” – tanácsolja Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szabad vizekbe vágott léket legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni, az 1 négyzetmétert meghaladó területű léket pedig 1 méter magasságban, korláttal kell körülhatárolni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!