2021. június 13.,
vasárnap, Antal, Anett napja

Ha repedezik, próbáljunk lefeküdni

Hír TV

2019. január 29., kedd 17:22, frissítve: kedd 18:03

A jégről mentést gyakorolták a tűzoltók az Egerszalóki tónál. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatán egy jeges vízbe esett lékhorgászon kellett segíteni. A hivatásos és önkéntes mentőcsoportok létrával és csónakkal is gyakorolták a mentést, hogy éles helyzetben minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak segíteni.

A szimulált baleset szerint lékhorgászni indult egy ember az Egerszalóki tóra. A jég azonban nem volt elég vastag, és beszakadt a horgász alatt.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatán az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók, és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport több különböző módszerrel is bevetett.

„Nekünk csónakunk van, ha beszakad a jég, akkor se történik probléma. Ezért választottuk ezt. Tehát csónakkal megyünk, a csónak biztosításával. Hordágyra ráhelyezve a sérültet szépen kihúzzuk őket” – mondta Kovács József, az Agria Speciális Mentő-és Tűzoltócsoport elnöke.

A tűzoltók a járművekben rendszeresített eszközöket használták a mentéshez. A jégen létrák segítségével közlekedtek, ezekre tették a mentendő bábut, majd társaik kötelekkel a partra húzták őket.

A katasztrófavédelem szakembere arra figyelmeztet, hogy a befagyott tavakon csak az erre kijelölt helyeken szabad a jégre lépni, egyéb esetben tilos és életveszélyes.

„Ha mégis rámegyünk, sose legyünk egyedül, mindig legyen valaki, aki segítséget tud hívni, ha bármi baj történik. Ha a jég repedezik alattunk, akkor próbáljunk meg lefeküdni rá, vagy a testsúlyunkat minél nagyobb területen eloszlatni rajta, és próbáljuk megközelíteni a partot. Ha pedig beszakadtunk, a kezünket felemelve minden erőfeszítést tegyünk meg arra, hogy a jég alá ne csússzunk be” – tanácsolja Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szabad vizekbe vágott léket legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni, az 1 négyzetmétert meghaladó területű léket pedig 1 méter magasságban, korláttal kell körülhatárolni.