2018. szeptember 19.,
szerda, Vilhelmina napja

Ha ilyen tünetek jelentkeznek, azonnal hívni kell a mentőt

2014. november 19., szerda 18:30, frissítve: szerda 19:12

Pécsre érkezett a Szívvel a stroke ellen elnevezésű országos kampány. A betegségben évente húszezren halnak meg itthon. Gyógyulásra akkor van esély, ha a jeleket időben felismerik, a betegek pedig gyorsan szakszerű ellátást kapnak.

A stroke a harmadik leggyakrabban előforduló halálos betegség Európában, évente 1,4 millió ilyen halálesetet regisztrálnak. Magyarországon mintegy 200-250 ezren veszélyeztetettek, évente 40-50 ezren kerülnek szélütés miatt kórházba, közülük 20 ezren meghalnak. A betegség leggyakoribb kísérője a szívritmuszavar.

„Az életkor előrehaladtával meredeken emelkedik a gyakorisága. Hogy egy kicsit megértsük ennek a problémának a súlyosságát, mondok egy EU-s adatot. Ma körülbelül az unióban ötmillióra becsülik az ilyen ritmuszavarban szenvedők számát” – mondta el Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának kijelölt elnöke.

A szélütött betegeknél akkor van esély a gyógyulásra, ha gyorsan szakszerű orvosi ellátást kapnak. „Mi azt tapasztaljuk, hogy sajnos nagyon sokszor késlekedés van. Nagyon sok az az idő, amíg a tünetek kezdetétől eljutnak odáig, hogy mentőt hívnak, és itt szeretném azt kihangsúlyozni, hogy fel kell hívni mindenkinek a figyelmét, hogyha ilyen tünetek jelentkeznek – súlyosabb végtaggyengeség, beszédzavar –, akkor azonnal hívják a mentőket” – figyelmeztet Buda Péter, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója.

A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre gyakrabban jelentkezik fiataloknál is. A statisztikák szerint a betegség a férfiaknál öt évvel korábban fordul elő, mint a nőknél. A túlélők rehabilitációja hosszú ideig tart.

„Átlagosan az ilyen betegek 25-30 százaléka sajnos egy hónapon belül meghal. Ez elrettentő adat, és a magyar halálozási adatok még sokkal rosszabbak, mint az európai átlagok. A másik nagy probléma, hogy a túlélő betegek közel fele hosszú távú maradandó károsodásra számíthat. Tehát mindössze a betegek 10 százaléka fogja tudni élni az életét relatíve normális körülmények között. A többség ápolásra, segítségre szorul” – mondta el Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság vezetőségi tagja.

A Szívvel a stroke ellen elnevezésű országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség komolyságára. A szervezők polgármesteri hivatalokban, gyógyfürdőkben és bevásárlóközpontokban tartanak felvilágosító előadásokat, és ingyenes szűréseket is végeznek.

Forrás: Hír TV