2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

Ha ilyen tünetek jelentkeznek, azonnal hívni kell a mentőt

Pécsre érkezett a Szívvel a stroke ellen elnevezésű országos kampány. A betegségben évente húszezren halnak meg itthon. Gyógyulásra akkor van esély, ha a jeleket időben felismerik, a betegek pedig gyorsan szakszerű ellátást kapnak.

A stroke a harmadik leggyakrabban előforduló halálos betegség Európában, évente 1,4 millió ilyen halálesetet regisztrálnak. Magyarországon mintegy 200-250 ezren veszélyeztetettek, évente 40-50 ezren kerülnek szélütés miatt kórházba, közülük 20 ezren meghalnak. A betegség leggyakoribb kísérője a szívritmuszavar.

„Az életkor előrehaladtával meredeken emelkedik a gyakorisága. Hogy egy kicsit megértsük ennek a problémának a súlyosságát, mondok egy EU-s adatot. Ma körülbelül az unióban ötmillióra becsülik az ilyen ritmuszavarban szenvedők számát” – mondta el Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának kijelölt elnöke.

A szélütött betegeknél akkor van esély a gyógyulásra, ha gyorsan szakszerű orvosi ellátást kapnak. „Mi azt tapasztaljuk, hogy sajnos nagyon sokszor késlekedés van. Nagyon sok az az idő, amíg a tünetek kezdetétől eljutnak odáig, hogy mentőt hívnak, és itt szeretném azt kihangsúlyozni, hogy fel kell hívni mindenkinek a figyelmét, hogyha ilyen tünetek jelentkeznek – súlyosabb végtaggyengeség, beszédzavar –, akkor azonnal hívják a mentőket” – figyelmeztet Buda Péter, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója.

A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre gyakrabban jelentkezik fiataloknál is. A statisztikák szerint a betegség a férfiaknál öt évvel korábban fordul elő, mint a nőknél. A túlélők rehabilitációja hosszú ideig tart.

„Átlagosan az ilyen betegek 25-30 százaléka sajnos egy hónapon belül meghal. Ez elrettentő adat, és a magyar halálozási adatok még sokkal rosszabbak, mint az európai átlagok. A másik nagy probléma, hogy a túlélő betegek közel fele hosszú távú maradandó károsodásra számíthat. Tehát mindössze a betegek 10 százaléka fogja tudni élni az életét relatíve normális körülmények között. A többség ápolásra, segítségre szorul” – mondta el Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság vezetőségi tagja.

A Szívvel a stroke ellen elnevezésű országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség komolyságára. A szervezők polgármesteri hivatalokban, gyógyfürdőkben és bevásárlóközpontokban tartanak felvilágosító előadásokat, és ingyenes szűréseket is végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!