2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyurcsányék szeptemberben elkezdik a kampányt

2017. augusztus 13., vasárnap 17:17, frissítve: vasárnap 17:21

Megkezdte egyéni képviselőjelöltjei felkészítését a Demokratikus Koalíció. Gréczy Zsolt pártszóvivő azt mondta: ha nem sikerül az ellenzéki pártoknak összefogniuk, akkor 2018-ban minden körzetben saját embert állítanak ki a Fidesz és a Jobbik ellen. A DK továbbra is az MSZP-re vár és abban bízik, hogy a szocialisták belátják: csak az összefogás lehet a kormányváltás záloga. A héten Vadai Ágnes nyílt levelet írt Botka Lászlónak arról, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nincs Demokratikus Koalíció, ahogy baloldali választási együttműködés sem. Botka László teljes egységet szeretne a demokratikusnak mondott erők között, a konkrét összefogásról azonban, egyelőre csak beszélnek a pártok.

Vadai Ágnes a facebookon tette közzé nyílt levelét, amiben arról írt, hogy Botka László a megválasztása óta a baloldali pártokat sértegeti. Hozzátette: még nem késő, de nincs sok idő a közös indulásról egyeztetni.

Az MSZP is készül saját jelöltekkel, akiket ősszel mutatnak majd be. Botka László szerint a többség nincs megelégedve a kormánnyal és változást kar. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje egységes baloldalban gondolkozik, az összefogás konkrétumairól viszont továbbra sem beszélt.

„Az én álláspontom teljesen egyértelmű, én a győzelem stratégiáját hirdettem meg, ami arra alapul, hogy egy új baloldali programmal teljes egységet kell létrehozni a demokratikus oldalon, mind a 106 egyéni választókörzetben közös jelöltet kell indítani, és közös országos listára is van szükség. Ebben, természetesen, mint ahogy nagyon sokszor elmondtam, számítunk a Demokratikus Koalícióra, a Demokratikus Koalíció tagjaira és a szimpatizánsaira. Hogy egy székely mondást idézzek, szólni fogok, ha ebben változás lesz” – mondta Botka László Miniszterelnök-jelölt.

„A DK is bízik abban, amiről egyelőre csak beszélnek a baloldali pártok. Gyurcsány Ferenc pártja szeptember 2-án a Nyugati téren tart kampánynyitó gyűlést, ezzel is jelezve, hogy a DK szerint a jövő évi választás az ország uniós tagságáról, vagyis a nyugathoz tartozásról is szól” – mondta a Demokratikus Koalíció szóvivője.

A pártelnök egyébként egyéniben nem indult, Gyurcsány Ferenc így csak pártlistáról juthat a parlamentbe. Gréczy Zsolt hozzátette: továbbra is készek összefogni az MSZP-vel, a labda viszont a szocialistáknál pattog.

„Amióta Botka László megérkezett mint miniszterelnök jelölt – ennek már 8 hónapja – nem volt ebben előrelépés. Remélhetőleg azzal hogy az idő megy, a szocialista barátaink is megértik, hogy ez a felelősség rajtuk áll vagy bukik, hogy lesz-e ilyen megállapodás. Hiszen nem kezdeményeztek ilyet, a DK-val egész biztos nem. Mi készen állunk arra, hogy akár holnap megkezdjük ezeket a tárgyalásokat” – mondta a Demokratikus Koalíció szóvivője.

Egyelőre nincs olyan körzet ahol már megállapodtak volna az ellenzéki pártok. A DK szerint legkésőbb ősszel eldől, hogy lesz-e közös lista a jövő évi választásokon, ami Gréczy Zsolt szerint minden idők, legkeményebb kampányát hozhatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!