2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Hitelvi viták és bibliai felolvasás is színesítette a hétfői ülését

Hír TV

2018. június 18., hétfő 22:16, frissítve: hétfő 22:17

A képviselők a közelgő alaptörvény módosításról is vitáztak, eközben pedig komoly vallási ismeretterjesztést is tartottak.

Rendkívüli ülésnapot tartottak hétfőn a parlamentben. A napirend előtti felszólalások közül többen is a közelgő alaptörvény-módosítást tették szóvá. A kormány a keresztény kultúra védelmét szándékozik éppen az alaptörvénybe foglalni.

„Mi is valójában a ma autentikus keresztény örökség? Vajon ki interpretálja azt a legmegfelelőbben? A szeged-csanádi püspök, vagy a váci? Ferenc pápa, vagy a KDNP elnöke? Mi következik mindebből? És vajon nem jut-e eszébe mindazoknak, akik ezt a tervet dédelgetik, hogy mi szenvedést és tragédiát hozott a XX. században minden olyan állam, amely egyetlen egy zárt eszme kizárólagos képviselete mellett kötelezte el magát és próbálta azt a polgáraira kényszeríteni” – fogalmazott felszólalásában Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök szavaira az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára reagált.

„Ismerjük az ön vallási ismereteit. Akár rendszeresen tud bérmálkozni, amellyel új teológiai távlatokat is meg tud nyitni, de hogyha komolyan vesszük ezt a kérdést, akkor láthatjuk, hogy itt mindenki számára a vallásszabadság biztosított. Ön olyan hitelvi tételekbe ment bele, amit hála Istennek nem ön határoz meg, hanem az egyháznak a képviselői” – mondta Rétvári Bence.

A hitelvi vita után nem sokkal a Párbeszéd képviselője már a Bibliából is felolvasott.

 „A Fidesz politikája leginkább arról szól, hogy lopnak. Lopnak mindenből és mindenkitől, lopnak éjjel és nappal. Mit üzen nekik is Pál apostol az efezusiaknak írt levelében? A tolvaj többé ne lopjon, hanem inkább dolgozzék, és saját keze munkájával szerezze meg a javakat, hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek” – idézte a Szentírást Tordai Bence.

Az egyházpolitikáért felelős államtitkár sajátosan értelmezte a bibliai üzeneteket.

„Annak is örülök, hogy ön bibliai idézeteket hozott az Országgyűlés elé, azt kell mondanom, hogy ez egy lépés az ateizmusból a kereszténység irányába. A kereszténység sok ezer éves történelme azt mutatja, hogy sok ember átment azon az úton, amin ön a mai idézetével talán elindult” – mondta Soltész Miklós.

 

A képviselők nemsokára újabb idézetet hallgathattak a Szentírásból, ezúttal egy kormánypárti képviselőtől.

„Ezékiel próféta könyvében olvashatjuk, hogyha az őrálló látja jönni a fegyveres ellenséget, de nem fújja meg a kürtöt, és nem figyelmezteti a népet, akkor Isten tőle kéri számon az elveszett életeket. Isten őrállókká rendelt bennünket, és mi megfújtuk a kürtöt” – hangoztatta Vejkey Imre.

Az országgyűlési képviselő meggyőződése, hogy a szélsőséges iszlám irányzatok térnyerése mindenhol veszélyt jelent a keresztényekre. Az emelkedett hangulatot némileg beárnyékolja, hogy az alaptörvény módosításakor a hajléktalanság tiltásáról is dönteniük kell a képviselőknek

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!