2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyurcsány támogatja, Orbán nem hisz benne

2015. június 6., szombat 09:10, frissítve: szombat 13:20

Orbán Viktor szerint életszerűtlen az uniós bevándorlásügyi szabályozás, és ha nem kellene betartani, Magyarországon már nem lennének menekültek. A miniszterelnök szerint ezért az egész kérdést vissza kell venni tagállami hatáskörbe. A baloldali ellenzék viszont engedékenyebb lenne a menekültekkel szemben, a Jobbik pedig arra emlékeztette a kormányt, hogy 2013-ban még hasznot remélt a bevándorlásból.

„Az Európai Unió migrációs politikája elbukott, és hasonló sors vár a kvótarendszer tervére is.” A miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában megelőlegezte az Európa Tanács június végi ülésének döntését.

„Értem a szirénhangot, hogy azzal csábítanak bennünket, hogy mondjunk le arról, hogy a gazdasági bevándorlók kezelésének kérdését nemzeti hatáskörben oldjuk meg, adjuk át Brüsszelnek, és akkor ők majd egy kvóta jegyében elvisznek innen menekülteket, de én ebben nem hiszek. Ez olcsó csábítás, a végén úgyis itt marad mindenki, magunkra fogunk maradni a gondjainkkal. Tehát szerintem az a jó, ha a határországok – és Magyarország határországa az Európai Uniónak – saját erőből, saját jogalkotással, saját közigazgatási erejével megoldja ezt a problémát. Mi meg is tudnánk oldani, ha nem kényszerítenének ránk életszerűtlen szabályokat; akkor Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, már mind hazaküldtük volna” – fogalmazott Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc viszont megengedőbb lenne a menekültekkel szemben. A Demokratikus Koalíció elnöke támogatja, hogy Magyarország a Brüsszelben megszabott számú bevándorlót fogadja be. „Ez szolidaritás az olaszokkal, a görögökkel, és szolidaritás azokkal is, akik embertelen körülmények között élnek. Én többször hivatkozom az Egyesült Államok bevándorláspolitikájára, amely ötvenezer zöldkártya kibocsátásával egyrészt nagyvonalú, ezen túlmenően rendkívül szigorú. Az természetes, hogy nyakló nélkül, korlát nélkül Európa nem tudná kezelni a menekülthullámot” – nyilatkozta a volt kormányfő.

A Jobbik színvallásra szólította fel a kormányt. Z. Kárpát Dániel emlékeztetett rá, hogy 2013-ban a kabinet még gazdasági lehetőséget látott a bevándorlókban. „Színvallásra szólítjuk fel a kormányzatot azt illetően, hogy egyértelműen foglaljon állást, hol az igazság. Ott az igazság, amit 2013-ban stratégia címszó alatt papírra vetett, vagy pedig azt kell elfogadnunk valós stratégiának, amit kommunikációs szinten és nemzeti konzultáció frontján az utóbbi hónapokban tesz, hiszen látható, hogy ez a két álláspont homlokegyenest szemben áll egymással” – mondta a nemzeti radikális képviselő.

A kormány retorikáját bírálták a szocialisták is. Molnár Zsolt Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, a kormány menekültügyben indított plakátakciója összemossa a bevándorlást a terrorizmussal. „Mi is azt mondjuk baloldali pártként, hogy az illegális határátlépéssel szemben keményen fel kell lépni, de azokat, akik gazdasági bevándorlók, a magyar egészségügyben vagy autóiparban dolgoznak, és a munkaerőhiányt pótolják, terrorizmussal vádolni elég abszurd. Ezen az alapon természetesen bármelyik, akár magyar állampolgár is lehet terrorista, tehát ezt kizárni teljes bizonyossággal semmilyen esetben nem lehet. Azt mondom, hogy nem a bevándorlás a terrorizmus fő melegágya” – vélekedett Molnár Zsolt.

A kormányszóvivő csütörtök este az ATV-ben próbálta megmagyarázni az óriásplakát-kampány értelmét. „Ezek az üzenetek bizton eljutnak azokhoz, akik egyébként törvénysértéssel kezdik a menekülti próbálkozásukat, hiszen az Európába érkező menekülteknek majdnem száz százaléka, sőt gyakorlatilag mindenki illegális úton kerül be az Európai Unió területére. Az önmagában törvénysértés” – érvelt Kovács Zoltán.

Közben az alapvető jogok biztosa a Hír TV kérdésére nem zárta ki, hogy esetleg vizsgálatot indít amiatt, hogy sérti-e a menekültek jogait a kormány bevándorlásellenes plakátkampánya.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!