2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Gyurcsány szerint több Jobbik is van Magyarországon

Hír TV

2019. február 12., kedd 12:40, frissítve: kedd 22:06

Az európai parlamenti választási kampányra jelentősen megváltozott Gyurcsány Ferenc véleménye a Jobbikról. Néhány éve még kizártnak tartotta az együttműködést a radikális párttal, ma már a jobboldali szavazatokra számít.

„Meddig kellene várni? Addig kellene várni, amíg legközelebb nemcsak melegek felvonulásán, hanem majd azt követően a felvonuláson résztvevők hazatértét támadják meg a Jobbik aktivistái, most már egy félkatonai szervezettel kiegészítve, hanem majd előbb utóbb mindegyikőnk sorba állhat egy pofonért, aki nem úgy gondolkodik, mint ők?” – mondta 2007-ben Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő korábban még fasiszta pártnak tartotta és elítélte a cigány és zsidóellenes Magyar Gárdához köthető Jobbikot, az ATV hétfői műsorában viszont már nem volt ennyire elutasító a párttal.

„Vannak azok, akik akik elmentek a nem tudom milyen nevű mozgalomba. Mi hazánk, ők úgy látom viszik a neonáci örökségnek egy borzalmas részét. Kettő: a Jobbikban már elkezdődött a folyamat – néppártosodásnak nevezték – mérséklet egy normális, konzervatív párt irányába is, ez tart most is. Azt hiszem még nem értek el a végére” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke már a Jobbik szavazóira is számítana az elkövetkezendő választások során, Szilágyi György szerint viszont még nincs megállapodás együttműködésről.

„Most az európai parlamenti választások előtt vagyunk és az európai parlamenti választások után kezdünk el gőzerővel foglalkozni az önkormányzati választásokkal, akkor fognak dönteni a Jobbik felelős szervei, hiszen mi egy demokratikus párt vagyunk, ez a demokratikus párt elnökségből, választmányból, kongresszusból, a tagságból áll és mi meghallgatjuk mindenkinek a véleményét majd, és aszerint fogunk dönteni az önkormányzati választásokkal kapcsolatosan” – mondta a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az LMP országgyűlési képviselője szerint nem kell démonizálni a Jobbikot, hiszen vállalható párt lett.

„Nem szabad letagadni azt a tényt, hogy a Jobbik egy jelentős változáson van túl, ami azt gondolom, hogy érdemben befolyásolja azt, hogy milyen mértékben lehet vele együttműködni” – mondta Csárdi Antal.

A Jobbikból már kilépett és jelenleg a Mi Hazánkban politizáló Dúró Dóra szerint korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy volt pártja együttműködjön Gyurcsány Ferenccel.

„Sajnáljuk, hogy a Jobbik odáig jutott, hogy most már az egyesült balliberális tömb része és nem jelent számukra problémát az, hogy a közös jelöltekről egyeztessenek akár az MSZP-vel, akár Gyurcsány Ferenc pártjával, sőt az egyik alelnök azt is nyilatkozta, hogy természetes, hogy például egy MSZP-s jelöltnek a közös jelöltként való felmutatásáról tárgyalnak, egyeztetnek Szombathelyen” – mondta Dúró Dóra.

A Zsidó Világkongresszus elnöke hétfőn aggodalmát fejezte ki, amiatt a magyar baloldal együttműködik az antiszemita botrányokról elhíresült Jobbikkal.