2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Gyurcsány kormányt váltana, ellentétes irányba húznak a balliberális pártok

Kormánydöntésre készül Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke még a választás éjszakáján ígérte meg, hogy mindent elkövet azért, hogy az Orbán-kormány ne töltse ki négyéves mandátumát. Baloldali szövetségesei egyelőre nem támogatják Gyurcsány elképzelését, bár azt ígérték: a jövőben parlamenten kívüli eszközökkel is politizálnak.

Gyurcsány Ferenc már a választás éjszakáján tévedésnek minősítette a magyar szavazók többségének döntését és arról beszélt, hogy kész idő előtt megbuktatni a harmadik Orbán-kormányt. „Ez a kormány jó eséllyel, jelentős fordulat nélkül nem fogja kitölteni a következő ciklust. Ha rajtam múlik, ezért mindent meg fogok tenni” – mondta a volt miniszterelnök.

„Tudomásul kell venni a választók döntését, mert nincs annál szánalmasabb egy politikus részéről, amikor a választókat teszi meg felelőssé a saját kudarcáért, a mi közös kudarcunkért” – mondta Szigetvári Viktor, aki szerint a választás után néhány nappal nem azon kell gondolkodni, hogy a kormányt hogyan buktassák meg, hanem azon, hogy 2018-ra alternatívát tudjanak kínálni és nyerni tudjanak. Az Együtt–PM mostantól alapvetően parlamenten kívüli eszközökkel akarja elérni céljait. „Önkormányzati szempontból lehet civil szervezetekkel együttműködni és egyébként parlamenten kívüli eszköznek nevezünk tüntetéseket, parlamenten kívüli eszköznek nevezzük mindazokat a fajta formákat, amelyekkel hol a Szolidaritás aktivistáival mi itt a kampányban, akár PM-es kollégákkal, a hídra fölmentünk és megmutattuk a saját mondanivalónkat” – tette hozzá Szigetvári.

Fodor Gábor segítségéből pedig nem kér az Együtt–PM és kijelentették: nem kötnek kompromisszumokat a frakcióalakításért. „Mi önálló liberális politikát akarunk folytatni, és természetesen az Együtt 2014-nek is szíve joga úgy dönteni ebben a kérdésben, ahogy akar. Nem mi vagyunk a jelentkezők, hangsúlyoznám, egyébként nyilván itt az elkövetkezendő napokban, hetekben formálódni fog az, hogy az önálló liberális politikát mi hogyan és milyen formában tudjuk megjeleníteni” – mondta Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke.

Bár Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja, a Brüsszelbe készülő politikus a Demokratikus Koalíció frakcióalakításával, illetve Gyurcsány Ferenc kormánydöntő terveivel már nem foglalkozik. „Én a MSZP kampányáért vagyok felelős, ide van írva, jól látszik, ugye, oké, mindenki más meg csinálja a dolgát, jó?!” – fogalmazott Szanyi Tibor. De azt abszurd ötletnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc lehet ismét az MSZP elnöke. „Ha nagyanyámnak villanyszedője lenne, akkor ő lenne a villamos, fikciókkal nem foglalkozom” – fogalmazott Szanyi.

Az Orbán-kormány megdöntéséről az Amerikában élő Charles Gáti már 2012-ben beszélt. Az amerikai külügyminiszter volt tanácsadója akkor a nem demokratikus eszközök bevetését, köztük a polgárháború lehetőségét is felvetette, bár ettől még ő is óvta sz ellenzéket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!