2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Gyurcsány két év után vívott csörtét a Parlamentben, a másik sarokban Németh Szilárd

Hír TV

2018. június 4., hétfő 14:09, frissítve: hétfő 16:09

Először szólalt fel 2016 áprilisa óta az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc. A DK vezetője arról beszélt, hogy pártja támogatja az Európai Egyesült Nemzetek eszméjét, továbbá nem hajlandóak részt venni Orbán Viktor háborújába. A volt miniszterelnök szavaira Németh Szilárd reagált.

Az ülés elején a parlamenti pártok frakcióvezetői a nemzeti összetartozás napja alkalmából emlékeztek meg a trianoni békeszerződésről – amely ma 98 éve történt. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője azonban nem a nemzeti összetartozás napjáról emlékezett meg. Az ellenzéki képviselő visszautalt a közel két hónappal ezelőtti választásokra, amely szerint nem volt tisztességes. Arról beszélt, hogy két és félmillió ember szavazott a Fideszre, ami nem kevés, viszont ennél többen „kívánták a pokolba ezt a kormányt.” Gyurcsány arról is beszélt, hogy nem kívánnak részt venni az Orbán Viktor által vívott háborúba: „Én ezt megalapozatlan, hazugsággal teli, félrevezető háborúnak tartja” – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy a menekültáradat egy igazi kihívás. Azonban nem lát olyan politikust – tette hozzá – aki mindenkit be akar engedni Magyarországra, illetve olyat sem, aki el akarja venni a jogot Magyarországtól, hogy megmondhassa, kit enged be az országba.

Gyurcsány szerint más egyéb kihívások is vannak, amikről viszont nem esik szó – példaként említette például a robotizációt. „Az ország energiáit a múlt és jelen köti le” és nem a jövő – mondta.

A DK vezetője azzal zárta mondanivalóját, hogy magyar emberek sokaságai élnek nyomorúságos sorban. Sokkal nehezebb egyetemre, főiskolára bejutni – szerinte ez 30-40 évvel ezelőtt könnyebb volt, mint ma. Gyurcsány szerint ma sem Ő, sem pedig Orbán Viktor nem jutna el egyetemre.

Gyurcsány felszólalására Németh Szilárd reagált. A honvédelmi államtitkárrá avanzsáló rezsibiztos azt mondta: nem érti, hogy Gyurcsány Ferenc mit akart mondani. Szerinte az a volt miniszterelnök szólalt fel, aki nemet mondott a kettős állampolgárságra.

Szerinte Gyurcsány bevallotta – az egész ellenzék nevében – hogy idegen érdekeket kíván képviselni Magyarországon. Ez Németh Szilárd szerint „megemésztetetlen a Magyar Parlament és a magyar emberek számára is”.

Az államtitkár emlékeztette Gyurcsányt, hogy a választók megüzenték nekik április 8-án, hogy nem kérnek belőlük, ezt pedig a volt kormányfő „próbálja meg megemészteni”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!